В общините със заболеваемост от 250 до 500 на 100 000, при наличие на тестове, учениците от 1 до 4 клас, за които са изпълнени всички условия за безопасна среда в училище, няма да се включват в ротация, а ще продължат да учат присъствено. Това се казва в заповед на министъра на образованието акад. Николай Денков.

Центровете за подкрепа за личностно развитие организират, доколкото е възможно, занимания от разстояние в електронна среда. Децата със СОП, при съгласие на родител, се обучават присъствено, но изискването е заниманията да са индивидуални.

В случаите на ротация началникът на РУО внася предложение до министъра на образованието за преминаване в ОРЕС. Ротацията се извършва за период от една седмица.

От понеделник – 8 ноември, по силата на новата заповед на здравния министър в ротация ще са общините Лъки, Брезово и Първомай – там заболеваемостта е над 250 на 100 000. Преди новите мерки към въртене се преминаваше при заболеваемост между 500 и 750 на 100 000.

От предишните общини в областта, които бяха в ротация по старите правила, идната седмица ще продължи да редува паралелките в клас само Съединение.

Всички останали в Пловдивско са със заболеваемост над 500 на 100 000 и остават изцяло онлайн, докато стартира връщането присъствено за начален етап след двукратно тестване на децата с щадящи тестове и допускане на учителите със зелен сертификат или също при два теста седмично.

Тестването на децата до 4 клас да се извършва у дома от родителите, а не в училище. За това ще настоява синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” в своя позиция пред министъра на здравеопазването. Решението бе взето на национален онлайн съвет в присъствието на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.

Мотивите са, че тестването вкъщи е по-безопасно. Освен това при изискване да се прави на гладно, ако процесът се случва в училище, децата няма да могат да закусват у дома. После ще трябва да се чака голямо междучасие, което може да бъде намалено при прекрояване на графика за деня за тестването в понеделник и четвъртък.

От “Подкрепа” настояват също да не се упражнява натиск спрямо директори и учители и да се спазва принципът на доброволност. Известно напрежение възникна във връзка с казуса как се постъпва, ако учител няма зелен сертификат, но и откаже тестване. Според указанията на просветния министър той следва да излезе в отпуск.