В областта общият брой на децата и учениците от Украйна е 407, като по адресна регистрация 152 от тях са насочени към детски градини, а 255 – към училища

Училищата в Пловдивска област имат готовност да предоставят помещения за провеждането на предстоящите парламентарни избори, с изключение на тези, в които ще се извършват планови ремонти. Това стана ясно по време на срещата на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев с началника на Регионалното управление на образованието – Пловдив Антоанета Пакова.

„Директорите имат опит и на този етап нямаме притеснение, че ще направят необходимата организация“, обясни началникът на РУО-Пловдив. Към 5 септември се очаква да бъдат обявени имената на новите директори на учебни заведения, които ще изпълняват временно длъжността до провеждане на конкурсите, които бяха стопирани след жалба до ВАС. С тях ще бъде направена специална среща, на която да бъдат запознати с ангажиментите им по време на изборния процес.

По искане на областния управител Ангел Стоев началникът на РУО-Пловдив предостави информация за старта на новата учебна година, в това число и за организацията на учебния процес за децата на бежанците от Украйна. От нея стана ясно, че на този етап подготовката за 15 септември върви нормално и не се открояват сериозни проблеми.

В областта общият брой на децата и учениците от Украйна е 407, като по адресна регистрация 152 от тях са насочени към детски градини, а 255 – към училища. Децата на възраст 3 и 4 години подават директно заявления към общинските отдели „Образование“. Родителите на учениците и децата, подлежащи на задължителна подготовка (на 5 г. и 6 г.), депозират заявленията си в РУО-Пловдив. За по-лесното разбиране и попълване на формулярите, образците им са преведени на украински и руски език.

Ангел Стоев съобщи, че се очаква до дни ЦИК да оповести избирателните списъци за цялата страна. Те следва със заповед на кметовете да бъдат публикувани на официалните страници на общините и да бъдат разлепени в училищата, в които ще има организирани секционни избирателни комисии.