След случая с хранително натравяне на ученици от Спортното училище в Пловдив, БАБХ започва масови проверки в столове и бюфети. Акцент ще бъде качеството на хранителните продукти. Храните, които се произвеждат по Българския държавен стандарт, трябва да присъстват в училищното меню. Проверяващите се следят както за сроковете на годност, така и за начина на съхранение и етикетиране. Ще се проверят всички хранителни обекти – и училищните столове, където се готви на място, и където има кетъринг.

Припомняме, че общо деца от Спортното училище са настанени в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ с хранително натравяне. Те са на възраст 11-16 години, вече са в стабилно състояние и се подобряват. Чакат се микробиологичните изследвания на учениците, пробите за чревно носителство от персонала и резултати от взетите проби от храните, които ще дадат отговор за причината за инцидента. Вероятно се касае за салмонелоза.

От БАБХ посочват, че най-честите сериозни нарушения, които се установяват от инспекторите, са изтекъл срок на годност и наличие на храни, които не са по утвърден стандарт.

Плодовете и зеленчуците няма как да се опаковат предварително. Доставят се задължително от регламентирани доставчици, трябва да са свежи, да нямат наранявания и да са в добър вид, заявяват още от БАБХ.

Инспекторите ще проверяват всички столове, бюфети и обекти в периода 14 септември-14 октомври по Закона за храните на територията на училищата в цялата страна.