Близо три часа продължиха споровете относно предложението на общината да кандидатства за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, родители окупираха заседанието

След продължили близо три часа ожесточени дебати и след прегласуване с 27 гласа “за”, 1 “против” и 16 “въздържали се” общинските съветници отхвърлиха предложението на заместник-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов за изграждане на нова сграда на ОУ „Драган Манчов“ и строеж на корпус на Математическата гимназия.

Според предложението община Пловдив трябваше да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост за отпускането на 12,5 милиона лева, с които да се построи втора сграда на ОУ “Драган Манчов” до мол “Пловдив”, както и малък корпус в двора на МГ, което да позволи разделянето на двете училища и преминаването към едносменен режим на обучение.

Недоволни родители, представители на обществените съвети на двете училища и на синдокат „Образование“ окупираха залата на местния парламент и също се включиха в обсъждането. Сред протестиращите бяха и родители от Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“, за да попитат какво ще случва с ремонта на сградата, след като преди седмица избраната фирма изпълнител се е отказала.

„Вероятно и това лято няма да започне реконструкцията, а сградата е в окаяно положение. Няма яснота и относно строежа на новата училищна сграда, за която има целево държавно финансиране в размер на 8 млн. лева“, каза на микрофона Елена Филипова – представител на родителите на ОУ „Княз Александър I“.

„Не сме срещу построяването на ново училище, нито против това 12 млн. лева да влязат в образователната инфраструктура на града. Ако приемете предложението за нова сграда на ОУ „Драган Манчов“, тя ще бъде в друг квартал, не в „Смирненски“. Там ще учат други деца, това няма да е ОУ „Драган Манчов“, обърна се към съветниците директорът Десислава Стаменова и припомни, че строената преди 40 години сграда е била за нуждите на училището, което в момента ръководи, след което там е преместена и Математическата гимназия.

Николай Радев от „Алтернативна БСП“ заяви: „Избраният терен е много малък, няма смисъл там да се мести цяло училище. По-добре да се построи там помощна сграда на съществуващо училище“.

„ГЕРБ смята, че МГ трябва да има своя дом зад хотел СПС, ОУ „Драган Манчов“ също да има своя сграда. Нека да се построи нова сграда зад мола за ново училище“, каза председателят на групата съветници Йордан Илиев.

„Защо не МГ да бъде на терена до хотел SPS, а ново училище – до мола. Защо се търсят нови локации“, попита адвокат Георги Колев от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“.

Румяна Толова от „Кауза България“ призова за строеж на нова сграда за Математическата гимназия.

Кметът Здравко Димитров призова да се спре с политиката“ “Нека ОУ “Драган Манчов” да се разшири, а Математическата гимназия да се премести на терена до хотел SPS и да се изгради ново училище до МОЛ Пловдив. А за ОУ “Княз Александър” има избран изпълнител и предстои да бъде поканен за подписване на договор. За Хуманитарната гимназия изпълнителят се отказа да направи ремонта, затова е поканен вторият избран на конкурса”, посочи кметът.

Днешните дебати и решение идват само няколко дни след среща на представителите на обществените съвети на МГ и ОУ “Драган Манчов” със зам.-кмета Стефан Стоянов. На нея двете страни е договориха а бъдат отпуснати 400 000 лева от общинския бюджет за проектиране на нова сграда на Математическата гимназия, като предложението за това бъде внесено за гласуване пред местния парламент на общинската сесия през юни. Обществените съвети приеха доводите му да не се пропуска възможността да се кандидатства за средства от Плана за възстановяване и устойчивост, с които да бъде изграден допълнителен корпус и втора училищна сграда в район „Западен“.