С дарение от Германия облякоха всички 74 ученици от школото в Ново село

Подаръците за учениците от ОУ „Христо Смирненски“ в Ново село продължават и след празниците. Тъй като мнозина от децата са от изключително бедни семейства и едва ли са намерили мечтаното под елхата, педагогическият екип днес ги изненада с дарове от Германия.

Директорът Ваня Лазарова е инициатор на благотворителната инициатива, на която бяха раздадени панталони, блузи, якета, грейки и пижами на всички 74 деца от школото. Дрехи получиха даже и родителите, които дойдоха днес в голямото междучасие в училището, за да получат подаръците.

„Дарител е мой близък от Германия, който предпочита да остане анонимен. Това е поредната пратка, която изпраща за децата. Неслучайно избрах Богоявление, за да ги зарадвам, нищо че всички са от ромски произход. Да видиш грейнали лицата на изпаднали в нужда е истинско щастие. Целият екип правим всичко възможност, за да задържим учениците в училище“, казва Лазарова. Миналата година софийско школо дари чинове и бюра за класните стаи.

След ваканцията почти всички се върнали обратно в клас. Само за 6 деца няма подписани декларации от родителите за тестване и те остават в ОРЕС. Това обаче коствало на учителите дни на ред обиколки по адреси, за да бъдат убеждавани семействата, че няма нищо по-добро от присъственото обучение. Изключителна подкрепа оказал и образователният медиатор Нели Лазарова, която агитирала родителите да дадат съгласие.

„Всички са снабдени с таблети и лаптопи, макар че беше доста трудно да обучим деца, особено първолаците. От началото на годината учениците са се стопили с близо една паралелка, тъй като семействата заминават зад граница“, казва още Ваня Лазарова.

Годината за ОУ „Христо Смирненски“ започва оптимистично, още повече, че върви обществена поръчка за фирма изпълнител на мащабния ремонт на сградата. Предстои топлоизолация и смяна на дограмата. С отпуснатите от държавата близо 1 милион лева ще бъде подменена подовата настилка, класните стаи и коридорите – боядисани. Предвидено е и ново вътрешно обзавеждане.