Карловият университет също на лов за български студенти

Schoolchildren in an exam hall

Следването в чужбина излиза минимум 1000 лева на месец извън таксата за обучение. Ако младежът не работи и разчита изцяло на семейството си, сумата може да скочи и до 2000. Това пресметнаха родители на кандидат-гимназисти, които стягат куфарите за чужди университети. Стотици пловдивски ученици минаха през  изложението “Европейско образование”, където 40 водещи университети презентираха бакалавърските си и магистърски програми.

Традиционно големият интерес към британските университети се запазва и тази година, отчитат организаторите на изложението от филма “Едланта”. Въпреки таксата от 9000 лири, Великобритания продължава да е водеща дестинация, заради качественото образование и добрите възможности за професионална реализация.
Британската диплома отваря врати по цял свят. Синът ми ще тегли студентски кредит, а ние вероятно банков заем, за да го издържаме поне първата година, коментира майка на зрелостник от Френската гимназия. Ученици от Математическата езиковите, Търговската и Хуманитарната гимназии окупираха щандовете на висшите училища, за да почерпят информация от извора за условията и сроковете на кандидатстване. Мераклиите за Англия имаха възможност да се регистрират безплатно в централизираната онлайн система UCAS. В рамките на една година може да се
кандидатства в не повече от пет университета за една и съща или сходни специалности.

Сред най-посетените щандове бе този на University of Surrey – топ университет във Великобритания за специалности като авиоинженерство, строително и машинно инженерство, компютърн науки, туризъм и хотелиерство, медии. Той е основан през 1894 в югозападен Лондон и е сред един от малкото университети, които се издържат сами и не получават субсидия от държавата. Класацията на Гардиън за 2015 го поставя в топ 10 на най-добрите учебни заведения на Острова.
Добър вариант за немскоговорящите, които са се насочили към медицина, стоматология и микробиология е Университетът Нюрнберг. Все повече семейства се насочват към немски вузове, заради липсата на такси. Административните са между 50 и 300 евро на семестър. Те включват и т.нар. семестриален билет, който в повечето провинции дава право на студентите да ползват безплатно обществения транспорт.За издръжка са необхими около 700-800 евро месечно.
За учениците с немски притегателна за обучение е и Австрия, където студентите от ЕС са освободени от такси, а административната е 17.50 на семестър. Стипендии за чуждестранни студенти се отпускат от частни фондации.
Безплатно е и обучението в Швеция, където все повече висши училища предлагат програми на английски.Квартирита варират между 300 и 600 евро на месец

За първи път в изложението участват Карловият университет – един от най-старите в Европа, който предлага програми на английски, както и италианската Нова акадамия ди Беле арти – водещо учебно заведение в сферата на модата и модния дизайн.

Освен традиционно търсените Бизнес и управление, Финанси, Право и Архитектура, Графичен дизайн, все по-голям интерес българските студенти проявават към нови специалности като Дизайнер на компютърни игри, Кибернетика, Биомедицинско инженерство, Компютърна анимация.