Полицейски патрули регулират трафика преди началото и в края на учебния ден

Областната комисия по безопасност на движението одобри и предложение за поставяне на  светофарна уредба на кръстовището на ул. „Родопи“ и ул. „Богомил“, поради намиращите се  наблизо СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ДГ „Каменица“. Светофарът ще е пешеходен, в момента текат процедури по изграждането му.

Предлага се и промяна в регулирането на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Васил Априлов“ за завиване в обратна посока. Целта е да се избегне предпоставката за ПТП, когато има зелен светофар за идващите от Пазарджишко шосе и завиващите на дясно към моста на река Марица посока юг.

„Само седмица преди старта на новата учебна година искам да акцентирам върху обезопасяването на районите около яслите, детските градини и училищата на територията на областта“, заяви областният управител и председател на комисията Дани Каназирева.

Тя настоя за полицейски патрули, които да регулират трафика в началото и в края на учебните занятия, за което настояват и от Регионалното управление на образованието.

За по-голяма безопасност и регулиране на скоростта край учебните заведения, комисията препоръча да бъдат поставени повдигнати пешеходни пътеки. Ресорният зам.-кмет в община Пловдив  Тодор Чонов коментира, че в момента тече обследване и маркиране по райони на пешеходните пътеки.

Комисията възложи на община Първомай да изготви проектно предложение за опресняване и възстановяване на хоризонталната маркировка и изграждане на повдигнати пешеходни пътеки в районите на учебните заведения в обсега на републиканската пътна мрежа, в участъка на пътя Първомай – кв. „Дебър“,  което да бъде внесено за последващи действия в Областно пътно управление.

Освежени са вече зебрите пред всички училища в Асеновград, предстои обновяването на пешеходните пътеки при кръговите кръстовища, след което ще бъде положена и пътна маркировка по главните улици.