Учредяването се състоя днес в концертната зала на АМТИИ, културни организации и учебни заведения се обединяват за съвместни дейности и продукции, програми и проекти

13 културни и образователни организации подписаха днес консорциум за сътрудничество в концертната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Учредяването на обединението “Изкуство и образование” бе скрепено с подписите на ректора на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак, на директорите на НУМТИ “Добрин Петков”, НХГ “Цанко Лавренов”, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, националните училища за фолклорни изкуства в Котел и Широка Лъка, ансамбъл “Тракия”, Държавна опера Пловдив, Драматичен театър Пловдив, Държавен куклен театър Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Сдружение „Български национален младежки фолклорен съюз” и Радио Пловдив.

„Ние знаем силните си страни, харесваме се, радваме се на добро сътрудничество във времето, затова решихме да се обединим в обща кауза“, каза инициаторът на консорциума проф. Новак.

Основните цели са подкрепа и промотиране на изкуството и образованието по изкуства, насърчаване на творческия диалог, съвременните течения и търсения, популяризиране на иновативните форми, подкрепа на продължаващото обучение с цел повишаване на качеството и опазване на културното наследство.

В документа е залегнало разработването на механизъм и програма за подобряване статуса на преподаватели, артисти и творци чрез създаване на условия за творческа мобилност, финансиране и подкрепа за участието им на научни форуми, фестивали, конкурси, пленери, турнета и обучения. Предвижда се логистична и финансова подкрепа за млади таланти и деца с изявени дарби чрез отпускане на стипендии и еднократна парична помощ. Партньорите се договориха да разработват и прилагат иновативни модели и програми за обучение, да реализират съвместни продукции, да организират срещи, конференции, лекции и майсторски класове, да учредяват награди.

„Нашата институция е най-големият приемник на таланти на Академията. Благодаря, че давате шанс на младите хора за различен тип обучение“, каза директорът на Опера Пловдив Нина Найденова. В момента двете институции са партньори в испански музикален проект.

Главният художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“ и зам.-ректор на АМТИИ проф. Даниела Дженева не без гордост заяви, че всички изпълнители от трупата са кадри на Академията. „Нашите студенти практикуват във всички културни институти, дипломират се на тяхна сцена“, добави проф. Дженева.

Стоянка Тенева – директор на училището в Широка лъка, се оказа възпитаник и на Музикалното училище под тепетата, и на АМТИИ. Голяма част от нейните ученици също избират специалностите на Академията, за да продължат образованието си в областта на фолклора.

Обединението ще е отворено за още членове, като вече има заявки и от чужбина. Ще се приемат средни и висши училища, както и културни интситуции, но при съгласие на всеки от досегашните членове. Всички гарантират и спазване на авторските права при съвместни проекти. Ще има такива на национално и европейско ниво, подсказа в аванс проф. Шекерджиева-Новак. АМТИИ и операта вече участват заедно в испански проект.