Фестивалът „Здравей, Армения“ кани деца и младежи на скаутски игри в градска среда

Умения при търсене на скрити знаци и майсторство в преминаване на препятствия ще демонстрират участниците в скаутските игри в градска среда, които ще се проведат на 16. май от 16 часа в Цар-Симеоновата градина. Те са част от инициативите на фестивала „Здравей, Армения“ – част от културния календар на Пловдив.

Организатор е Фондация „Аракс“. За четвърта поредна година Арменската скаутска организация „Хоменътмен“ представя интересни игри, чрез които децата придобиват специфични знания за ориентиране, точност, съобразителност.

Арменската скаутска организация “Хоменътмен” съществува в България повече от 90 години. Членовете се чувстват помежду си като братя и сестри, помагат, създават навици и стриктно спазват “Тавананк” или скаутските закони, обясняват организаторите на инициативата от фондация “Аракс”. “Тавананк” се състои от 12 точки, които съвсем точно описват истинския арменски скаут. Това не е просто лист хартия, към който трябва да се придържаш щом станеш скаут, а нещо, което трябва сам да почувстваш. На база на показани умения и принос, скаутът може да получи съответните степени. През зимата се провеждат лекциите и изпитите, а през лятото се организират традиционни национални лагери. Чрез любовта към природата, чрез игри и забавления, скаутите се подготвят да бъдат достойни членове на обществото, а в същото време да запазят и своите арменски корени и традиции.