Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поиска от служебния министър на образованието и науката да спре проектонаредбата, с която се предвижда намаляване на часовете на 40 минути за учениците от прогимназиален етап. Това стана на среща между лидера Юлиян Петров и проф. Сашо Пенов.

Синдикатът предлага да не се прилага проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 за учебния план, поради липса на национален консенсус. Промените, подложени на обществено обсъждане, предвиждат в V, VI и VII клас звънецът да бие след 40, вместо след 45 минути, както е в момента в III и IV клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени. Часовете на трите випуска се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове.

По мнението на Юлиян Петров това ще доведе до аномалии при училища на едносменен режим, поради разлика във времетраенето на часовете с гимназиалния етап. „Нека не се прибързва с необмислени промени в образователната система, защото те генериран фиктивни политики“, казва лидерът.

Синдикат “Образование” е против Министерство на здравеопазването да продължава да се намесва при утвърждаване и съгласуване на седмичните разписания на училищата. Синдикатът щял да предприеме всички разрешени от закона действия, за да стопира действията на РЗИ при изготвяне на седмичните разписания.

„Проф. Сашо Пенов адмирира синхронизирането на приоритетните политики между МОН и учителските синдикати и пое ангажимента да не се правят прибързани промени и да се води редовен социален диалог“, каза още Петров. Синдикатът ще настоява за повече средства за образование в бюджет 2023, в частта за индексиране на учителските заплати и актуализиране разходите за издръжка.