Според анализа, направен след допитване до директори и учители, изпитният материал за НВО и матурите не трябва да се редуцира

Малко над 20 на сто от учениците в прогимназията и гимназията включвали камери по време на виртуалния учебен час. Това обявиха от синдикат „Образование“ след допитване до регионалните си структури.

„Липсата на включена камера е нарушение на образователния закон, за което засега липсват санкции. Затова е необходимо в училищните правилници да се вмени като задължение на учениците да са с пуснати камери по време на час“, коментира синдикалният лидер Юлиян Петров. 10% посочвали като причина за това са липсата на устройство и достъп до интернет.

Според анализа, направен след допитване до директори и учители, изпитният материал за НВО в 7. клас и за матурите не трябва да бъде редуциран. Според педагозите всички теми ще бъдат взети в срок и не е в интерес на учениците да се изключват едни или други части от тестовия материал.

По мнението на Петров електронното обучение се провежда на ниво, макар че 31% от училищата все още нямат облачна платформа, което влияе на качеството на дигиталния учебен процес. Една трета от учебните заведения и досега осъществяват образователна комуникация в режим на Shkolo, Zoom, Facebook,Viber, WhatsApp, което е проблем, а не през образователна платформа. Друг установен проблем, който пречи на добрата комуникация, е в частта за задължително установяване на видео връзка.

„В параграф 1, т. 29 от Закона за предучилищното и училищното образование се казва: “Синхронно обучение от разстояние в електронна среда” е обучение от разстояние в електронна среда, при което обучаващият и обучаемите взаимодействат в реално време, едновременно, присъствено, чрез визуален контакт през електронна платформа“, припомня Петров.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.