Според анализа, направен след допитване до директори и учители, изпитният материал за НВО и матурите не трябва да се редуцира

Малко над 20 на сто от учениците в прогимназията и гимназията включвали камери по време на виртуалния учебен час. Това обявиха от синдикат „Образование“ след допитване до регионалните си структури.

„Липсата на включена камера е нарушение на образователния закон, за което засега липсват санкции. Затова е необходимо в училищните правилници да се вмени като задължение на учениците да са с пуснати камери по време на час“, коментира синдикалният лидер Юлиян Петров. 10% посочвали като причина за това са липсата на устройство и достъп до интернет.

Според анализа, направен след допитване до директори и учители, изпитният материал за НВО в 7. клас и за матурите не трябва да бъде редуциран. Според педагозите всички теми ще бъдат взети в срок и не е в интерес на учениците да се изключват едни или други части от тестовия материал.

По мнението на Петров електронното обучение се провежда на ниво, макар че 31% от училищата все още нямат облачна платформа, което влияе на качеството на дигиталния учебен процес. Една трета от учебните заведения и досега осъществяват образователна комуникация в режим на Shkolo, Zoom, Facebook,Viber, WhatsApp, което е проблем, а не през образователна платформа. Друг установен проблем, който пречи на добрата комуникация, е в частта за задължително установяване на видео връзка.

„В параграф 1, т. 29 от Закона за предучилищното и училищното образование се казва: “Синхронно обучение от разстояние в електронна среда” е обучение от разстояние в електронна среда, при което обучаващият и обучаемите взаимодействат в реално време, едновременно, присъствено, чрез визуален контакт през електронна платформа“, припомня Петров.