Синдикат „Образование“ категорично протестира срещу вменените от МВР допълни отговорности към педагогическите специалисти, които са в разрез с длъжностите характеристики на учителите. Изискването учителите да проверяват за бомби и взривни устройства не кореспондира с техните компетентности и е абсурдно да носят отговорности при вземане на подобни решения. Това е казва в позиция на синдиката по повод заповедта на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев за действия при получаване на сигнал за взривно устройство на територията на обществени сгради.

„Вчера при аналогични ситуации в две столични училища, полицията е взела различни решения. Недопустимо е сградите на образователните институции се третират по различен начин в сравнение със сградите на съд, прокуратура или друга обществена институция“, се казва в становището.

По повод на съставените вчера актове на директори заради прекъсване на учебни занятия, синдикатът настоява категорично да бъдат отменени. В противен случай искат оставката му.