Агресията, апатията и бумащината морят най-много учителите, сочат данните от национално проучване за професионалното прегряване на „Подкрепа” и ПУ

Агресията в клас, апатията на учениците и административната тежест морят най-много учителите. 60 на сто от българските педагози са засегнати от професионално прегряване, докато в другите европейски страни делът е 35%. Това показва национално изследване на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Пловдивския университет. Данните бяха коментирани днес на Регионален съвет на профсъюза под тепетата.

„Говори се, че училището трябва да става все по-иновативно и все по-интересно, но то не може да бъде превърнато в цирк, нито преподавателите – в аниматори. Не сме срещу дигитализацията и модерните методи, но това не бива да е за сметка на правилата и реда в класната стая”, категоричен е  Юлиян Петров.

Проучването е обхванало около 3000 педагози от всички области на страната и от всякакви възрасти. На първо място като стресов фактор се оказва бумащината. Проучването установява, че 90 на сто от учителите страдат заради административната тежест. Следват агресията и апатията от децата в час. Като причина за стреса сред педагозите е трудното партньорство с родителите. 85% от семействата подкрепяли училищните инициативи и действия, но останалите 15 подавали редовно жалби в МОН и РУО срещу учители, изразявали несъгласие за оценки, не пропускали възможност да атакуват директори или пък да дават препоръки за учебници.

„Поразяването сред преподавателите е по-скоро в начална фаза и с подходящи мерки може да се върне в добрите параметри”, смята Юлиан Петров. Сред предложенията са възможности за намален норматив за учителите над 55 г., по-ранно пенсиониране, рехабилитация и др. Според синдиката обаче не е решение и ранното пенсиониране, защото при него те губят добавка, за която са им правени удръжки. В тази връзка синдикат „Образование” към „Подкрепа” предлага на социалното и образователното министерство да се отнеме възможността на директори да инициират ранно пенсиониране, я  когато педагог все пак се възползва от него – да получи част от добавката. Сред коментираните между синдикатите и МОН теми е и мандатността на директорите.

Той подчерта, че не може да се разчита единствен компенсаторен механизъм на бърнаут  синдрома да са предстоящите две увеличения на учителските заплати. Но пък не отрече, че за разлика от Гърция и Македония, където завишението е получено след стачки, у нас образованието е приоритет на правителството.

„Българският учител има нужда от партньорство на институции и родители”, категоричен е Петров.

 

4 КОМЕНТАРА

  1. И как с пари ще се реши този бърнаут синдром,? С подходяща социална политика- да!

  2. И с директори, които са партньори, а не васали. Мандатността ще им носи усещането, че първо са учители.

  3. За мандатността ДА ! Правителството обаче не я иска, защото 90% от директорите са техни кадри ,.назначени попартиен принцип .Кажете кои са авторите на това проучване да ви кажа доколко е представително ! Бърнаутът е сложно психично състояние , което е преодолимо чрез комплекс от мерки , основната от които е съвременната психолого -педагогическа квалификация . С нея сега се занимават случайни лица и институции , които не са влизали в клас .Главният фактор за това състояние на учителите е безпомощността да се справят успешно с редицата проблеми на учебно-възпитателния процес в клас !Практически с учителя никой реално не работи ,затрупан е с бумащина и бюрокрация , а истинският процес на обучение остава някъде встрани от това .Главната отговорност за това я носи МОН разбира се 1 Кой друг ? Сега “Подкрепа ” “плаче ” за учителите , но ние помним тяхната разгромна вакханалия с ръководствата на училищата след 10-ти ноември ! Това , липсата на приемственост в управлението ,също е една от причините за сегашната криза в образаванието . Тогава тотално бяха прогонени опитни кадри и сложенисегашните “партийци “! Така , че “има си крушка опашка “!

  4. За мандатността ДА ! Правителството обаче не я иска, защото 90% от директорите са техни кадри ,.назначени по партиен принцип .Кажете кои са авторите на това проучване да ви кажа доколко е представително ! Бърнаутът е сложно психично състояние , което е преодолимо чрез комплекс от мерки , основната от които е съвременната психолого -педагогическа квалификация . С нея сега се занимават случайни лица и институции , които не са влизали в клас .Главният фактор за това състояние на учителите е безпомощността да се справят успешно с редицата проблеми на учебно-възпитателния процес в клас !Практически с учителя днес никой реално не работи ,затрупан е с бумащина и бюрокрация , а истинският процес на обучение остава някъде встрани от това .Главната отговорност за това я носи МОН разбира се 1 Кой друг ? Сега “Подкрепа ” “плаче ” за учителите , но ние помним тяхната разгромна вакханалия с ръководствата на училищата след 10-ти ноември ! Това , липсата на приемственост в управлението ,също е една от причините за сегашната криза в образаванието . Тогава тотално бяха прогонени опитни кадри и сложенисегашните “партийци “! Така , че “има си крушка опашка “!

Коментарите са затворени.