Близо 35% от педагозите казват, че биха напуснали системата при въвеждане му, заявяват от синдикат „Образование“ и предупреждават, че са в стачна готовност при липса на диалог

86% от учителите не одобряват въвеждането на зелен сертификат срещу едва 12% съгласие, затова неговото евентуално въвеждане ще блокира образователната система и ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.

За това предупреждават от синдикат „Образование“ в отворено писмо до здравния министър Стойчо Кацаров.

От синдиката настояват за незабавен отговор във връзка с въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за това ще бъде ли въведен зелен сертификат за ученици след 12  или след 18-годишна възраст.

Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове (3 пъти седмично) за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани, ще се обособят ли пунктове във всяко училище или детска градина, питат от синдиката.

Друг от въпросите на синдиката е дали ще бъдат ли признати тестовете за антитела, тъй като направена от тях анкета установява, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ.

От направеното допитване става ясно още, че близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат.

„Организиране на хибриден учебен процес при липса на учители е невъзможен за организиране. Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими при по-дълго прилагане на тази мярка“, коментира лидерът Юлиян Петров.

И предупреждава, че синдикатът запазва готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация.

2 КОМЕНТАРА

  1. Юлиян Петров кога ще поеме отговорност за неадекватното си поведение по време на пандемията? Време е за мандатност на ръководните длъжности на нациовално и регионално ниво в “Подкрепа”!

Коментарите са затворени.