От синдикат „Образование” недоумяват защо учители и директори ще бъдат глобявани, ако ученикът не носи лично предпазно средство

Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” реагира остро срещу предупреждението на здравното министерство, че учителите и директорите ще бъдат глобявани, ако учениците са без маски в училище. Според синдиката този подход е неморален и дискриминационен.

В обръщение до здравния министър Костадин Ангелов от браншовата организация пишат, че българските учители не очакват финансови санкции от служителите на неговото ведомство, а партньорство в името на децата.

„Ако бяхте следили работата и подготовката на българските училища, щяхте да забележите, че няма сфера в България, толкова добре планирана, организирана и подготвена, за да създаде възможно най-малко рисковата среда, както българските училища и детски градини. Българските учители и директори очакваха да чуят тези думи от Вас, г-н Ангелов, вместо заплахите за глоби от 5000 лева”, се казва в становището.

От синдиката изтъкват, че в системата на образованието работят най-отговорните служители. В същото време от Здравното министерство не е издавана изрична заповед за правила при ограничаване на разпространението на коронавируса. Липсва и алгоритъм, по който експертите на РЗИ ще правят проверки.

„През лятото ресторанти, барове, хотели, спазваха половинчато мерките и изведнъж в тази трудна и взривоопасна обстановка се появиха заплахи, закани за административна гилотина. Няма да допуснем подобно несправедливо отношение и настояваме министър Ангелов да накара своите служители да партнират хармонично на работещите в образованието”, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

По думите му обществото има нужда да чуе, че не се планира затварянето на училища,  тъй като 92% от родителите са за присъствена форма на обучение.

Призивът към семействата е да оказват контрол към своите деца в извънучилищните контакти и да ги призовават да спазват училищните правилници.