70 на сто от училищата са лишени от възможност за медик на цял щат, тъй като имат под 800 ученици, алармират от „Подкрепа”

??????????????

Да се предоставят възможности и права на българския учител да въдворява и осигурява дисциплина в учебния процес. За това настояват от образователния синдикат на „Подкрепа” по повод последните инциденти, свързани с непристойно поведение на ученици в час. От синдиката предлагат да се вменят задължения на родителите и тези, които не ги спазват, да бъдат адекватно санкционирани.

„Продължаваме да отстояваме нашата позиция да се забрани на учителя да изпълнява охранителни и отбранителни дейности, които са в правомощията на специализирани институции. На родителя трябва да стане пределно ясно, че има задължението да възпитава своите деца, а самият той носи наказателна отговорност при дефицит във възпитанието и агресивни действия на детето. Родителското участие в образователно-възпитателния процес трябва да се превърне от командно към  партньорско, каквото, между впрочем, е вековна традиция в българското образование ”, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

Той припомня, че медицинско лице се полага на училищата с минимум 800 ученици, което лишава над 70% от школата от цял щат за медик. Медицинските лица в общинските училища се назначават от кметовете на общините.

„Едва ли някой се заблуждава, че присъствието на медицински сестри или фелдшери би намалило съществуващата агресия в образователните институции. Дори при всеки ученик да сложим лекар, агресията и трагедиите в училище няма да спрат”, коментира още Петров.