Определят готвената за 16 септември проява като “провокация с неясни цели”, която показва и непознаване на законовите и подзаконовите нормативни актове

Пред прага на новата учебна година някой грубо се опитва да нахлуе в сакралното пространство на родното училище, размахвайки измислени внушения за нарушени учителски права, породили гнева на българското учителство. Това се посочва в официална позиция на Синдиката на българските учители, Синдикат Образование към КТ “Подкрепа”, Независимия учителски синдикат, Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование на Република България.

Синдикатите са категорични, чене подкрепят протеста, който се подготвя за 16 септември пред МОН. Те поясняват, че проявата не отразява позицията на техните членове.

Според синдикалните и работодателските организации въпросното недоволство е опит да се прекъсне диалогът между тях и министерството, който е дал позитивни резултати за модернизиране на образованието и за издигане авторитета на учителите. Те определят проявата като “провокация с неясни цели”, която показва и непознаване на законовите и подзаконовите нормативни актове.

Синдикатите уверяват родителите, че в първия учебен ден учителите ще посрещнат децата им, за да поставят началото на новата учебна година.