Исканията на родителите са нагли и безотговорни, заявяват от „Подкрепа”

Няма да допуснем видеонаблюдение вътре в класните стаи и детските градини, извън рамките на допустимото от закона. Това заявиха днес от синдикат „Образование” на „Подкрепа” по повод поредицата протести, организирани от Национална гражданска инициатива „За качествена иновативна образователна система”.

„Българският учител не е престъпник, за да бъде следен или наблюдаван. Исканията на родителските кооперативи са нагли, безотговорни и лишени от образователна логика. Няма да допуснем още нови мерки или задължения, които пречат на автономността на образователните институции и унижават авторитета на учителите”, каза лидерът на синдиката Юлиян Петров.

Опитите да вменява вина ще нагнетят напрежението в системата и ще доведат до национални масови безсрочни протестни действия. Синдикатът щял да продължи да подкрепя борбата срещу агресията към учителите и да отстоява достойнството и авторитета му.

Според Петров родителските протести са огледално отражение на ескалиращите проблеми, свързани с дефицитите във възпитанието и липсата на морални ценности.

Протестът под надслов „Не на насилието в детските градини и училищата” в Пловдив е насрочен за 21 февруари от 11 часа пред общината. Родителите настояват за монтиране на камери в детските и учебни заведения, както и за провеждане на психотестове на детските възпитатели всяка година. За директорите и началниците на РУО пък искат конкурси на всеки 4 години.