Поне 900 лева да получават медицинските специалисти, които работят в училищата и детските градини. За това се договориха синдикатите на днешната среща в Министерски съвет.

В момента медицинските служители в яслите взимат между 610 и 700 лева в 40 общини в страната. Същата е заплатата и на сестрите в училищните кабинети в 65 общини. По данни на синдиката общо 11 000 души работят в здравните кабинети в училищата, детските ясли и градини. В момента едва в 26 общини в страната заплатите на тези специалисти са между 900 и 1000 лева. Сред тях е и община Пловдив.

КНСБ предлага промяна в Наредбата за здравните кабинети, която казва, че когато има 800 деца в едно училище и 60 деца в детска градина, може да има един зает медицински специалист. Според синдиката това е непостижимо за малките общини, затова предложението е за намаляване на заложения брой деца.

По отношение на нощния труд, в Тристранния съвет ще бъде внесено предложение той да се заплата в размер на 0.15% от минималната работна заплата, уточни социалният министър Деница Сачева. Тя бе категорична, че преговорите за условията на труд и работна заплата се водят в легитимен формат със социалните партньори в рамките на тристранката.