Ползвайки ранно пенсиониране, учителят получава срочно по-ниска пенсия и се лишава завинаги от добавката, смятат от синдикат “Образование”

Синдикат „Образование“ поема кампания за промяна в механизма за ползване на добавката от учителския пенсионен фонд. От синдиката настояват тази добавка да се начислява пропорционално към педагогическите специалисти и всички, ползвали ранното пенсиониране, да могат да я получават.

„Тогава вече ще можем да преформулираме ранното пенсиониране от вреда към необходим и важен компенсаторен механизъм”, коментира лидерът Юлиян Петров и припомня, че става дума за добавка към пенсията, формирана в Учителския пенсионен фонд, създаден през 1997 година с участието на КТ „Подкрепа” и КНСБ. Работодателите на учители и директори внасят задължително осигурителна вноска в размер на 4.3% към професионалния фонд, на базата на което може да се ползва пенсиониране при учителите 3 години по-рано от възрастта и стажа за трета категория труд. През 2020 г. учителите придобиват право на ранна пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 6 месеца (жените) и 61 години и 3 месеца (мъжете) и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

От 31.03.2001 година, с промяна на Кодекса на труда и перифразиране на хипотезата за прекратяване на трудовия договор, с отпадане на трактовката за пълна пенсия и нейната смяна с “…при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст“, се формира съдебна практика за ранно пенсиониране на учители от страна на техния работодател.

„Вредата нямаше да е пълна, ако не се прибавяше и лишаване на учители и директори от добавката от учителския пенсионен фонд, която според чл. 69 в, ал.3 е 0.33% за всеки месец вноска, след придобиване на право на ранно пенсиониране. Философията на добрата пенсионна политика, наречена ранно пенсиониране на учителите, се превръща във вреда”, коментира Юлиян Петров.

По мнението на синдиката, ползвайки ранно пенсиониране, учителят получава срочно по-ниска пенсия и се лишава завинаги от добавката, която формира с вноски във фонда. Учителите сега били изправени пред избора ранно пенсиониране или ползване на фонда.

По предложение на синдикат „Образование” предстои прекратяване на част от негативите на ранното пенсиониране. Това ще се случи, ако парламентът гласува проекта за промени на Кодекса на труда, предложен от социалния министър Денца Сачева и с мандата на образователния министър Красимир Вълчев.

Но справедливостта ще бъде възстановена наполовина, защото остава наказанието към учители и директори, които, макар и по собствено желание, ползват ранното пенсиониране. НОИ обаче ги лишава пожизнено от добавката, която те самите формират. Затова и учителският пенсионен фонд е най-богатият пенсионен фонд в България поради ниската си ликвидност, твърдят от „Подкрепа”.