maxresdefault

Още два почивни дни, заради матурите и националното външно оценяване поискаха синдикатите. От „Подкрепа“ предлагат на МОН 21 и 25 май да бъдат неучебни с цел по-добра организация на зрелостните изпити и външно оценяване в 7 клас, както и честванията за  24 май.

Работещите в системата и регионални инспекторати са натоварени с организацията на традиционните вече две в едно изпити, а организацията в учебните заведения с двусменен режим е още по-тежка, обяснява Юлиян Петров от „Подкрепа”. 21 май е ден между две външни оценявания и за учителите и администрацията е трудно да създадат добра организация за провеждането им. Директорите на училищата на двусменен режим са притеснени, че занятията на втора смяна и свършват занятия в 19 часа на 22 май, а на следващата сутрин сградата трябва да е готова в 6 сутринта да посрещне ученици за изпит. Доста учебни звена са решили да ползват спортния си празник на този ден, но твърде много вече са го провели.

На 24 май повечето български учители ще бъдат ангажирани в организирането на мероприятия, свързани с честването на празника. В тази връзка вече десетилетна традиция е денят 25 май да бъде неучебен, като своеобразна компенсация за заетостта на учителите и учениците на 24 май, аргументират искането си до МОН от „Подкрепа”. Крайната дума ще има министърът на образованието Тодор Танев.