От „Подкрепа” са категорично против отнемане на правото. Министерството на здравеопазването трябва да сложи ред, какъвто ние имаме в образованието, заяви днес в Пловдив лидерът на СБУ Янка Такева

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” започва организация на национални стачни действия и протести, ако не бъде спрян дебатът за орязване на първия ден от болничния. В позицията, разпратена до медиите, се казва, че българските учители са възмутени и категорично не приемат да се отнема част от едно безспорно право, признато в хиляди държави – правото на платен болничен отпуск.

„С този дебат държавата не само отхвърля от себе си една основна социална отговорност, вменявайки я на работника, но така институциите признават, че не съществуват ефективно и не могат да са преборят с фалшивите болнични”, твърдят от „Подкрепа” и обясняват, че ако тази мярка бъде приета хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя в опасност българските деца и ученици.

В случай, че бъде прието предложението, синдикат „Образование“ предупреждава за предприемане на ефективни стачни действия и затваряне на образователните институции. Синдикатите призовават премиера  Бойко Борисов да се вслуша в гласа на учителите и да се намеси, за да предотврати създалото се напрежение.

По темата изрази становище днес в Пловдив и лидерът на другия голям учителски синдикат – Янка Такева.

„Това не трябва да се случва, защото ще ощети моралните, добросъвестните лекари и пациенти, ще налее масло в торбата на хората, които винаги са свикнали да шикалкавят. Смятам, че е нужен голям контрол при лекарите, а Министерството на здравеопазването трябва да сложи такъв ред, какъвто ние имаме в образованието”, коментира председателят на СБУ.