Запалени по експериментите ученици представиха впечатляващи проекти на уникално събитие в гимназията

Рекорден брой от 16% от завършилите училището избират науката за професионален път

dscf9952

Симулация на екосистеми от три биологични вида, двигател от течна ципа, изследване на паркиращи функции и на комбинаторна игра презентираха на организирания днес научен панаир ученици от Математическата гимназия. Прецизно изготвените и представени разработки бяха направени от запалени по научните експерименти младежи от 9.до 12.клас. Изключително сложните казуси, които далеч надхвърлят знанията по учебен план, биха накарали и студенти да се възхитят от амбицията и перфектната подготовка на ентусиазираните гимназисти.

„Идеята на панаира на науката е учениците да се запознаят с разработките на връстниците си и да се мотивират да правят свои. Не по-малко важно е да стимулираме проектната дейност.  Много от нашите съученици печелят награди на научни конференции и си струва разработките им да станат достояние на повече хора”, обясни идеята за атрактивното събитие Джоро Иванов от Ученическия парламент. По последни данни Математическата гимназия е начело на класацията по брой завършили, които избират да се занимават с експериментална наука. Над 16% от зрелостниците предпочитали природните науки за свой професионален път. Което, на фона на отлива на млади хора от това поприще, е огромен процент. Тук немалка роля изигравал броят на хабилитираните преподаватели в училище, които запалвали интереса.

dscf9951

В продължение на няколко часа авторитетно жури от учители по различни предмети оценява математически, презентации по информатика, физика, химия и биология.

Паолина Гаджулова впечатли със симулация на екосистеми от три биологични вида. Момичето е представяло България на най-голямата научна надпревара за ученици  INTEL ISEF и се връща от нея именно с тази разработка.

Фурор предизвика физичният проект на Климентина Савова и Зорница Асанска. Техният експеримент представлява фонтан с гореща вода, направен с помощта на пипета. Пипетата се пълни с гореща вода и, благодарение на създалото се налягане, изхвърля водата на голяма височина вертикално във въздуха. Задачата пред Климентина, която е част от разширения Национален отбор за турнира на младите физици, е не само да установи защо се постига такава голяма височина, а и оптималните условия за провеждане на експеримента, така че да се получи максимална височина. Естеството на проблема касае област от физиката, която въобще не се изучава в училище. Сама и с помощта на преподаватели от училището и от ПУ, 10-класничката успява да се справи с тежката материя.

dscf9953

„Науката изобщо не е скучно нещо. Какво по-хубаво нещо да задоволиш любопитството си. Тръпката от резултата ме кара да се занимавам с наука. Обикновено проблемите, които се решават, са много трудни, трябва да изучаваш материал от университета. И така се запалва огънят. Ако успееш, можеш да участваш на състезания у нас и в чужбина. А там имаш шанс за награда, която може да отвори възможност за престижен университет в чужбина”, обяснява Таня Оцетарова, която е сред организаторите на панаира, но представи и свой проект.

Той изследва комбинаторна игра – трима играчи, всеки от които има пистолет и патрони. Целта е да се установи какъв е шансът всеки от тях да оцелее, ако играта приключи, когато има само един оцелял или всички играчи са мъртви. Таня правя авторски принос към тази задача и я решава за трима и за четирима души. В момента работи върху обобщен модел за четирима, който ще бъде сметнат на компютър.

Василена Цветанова се представи с реферативен проект, който й помогнал да научи много за извънкласната математика, свързана с китайска теорема на остатъците. 10-класникът Радослав Димитров изследва паркиращи функции. Негов ментор е геният Петър Гайдаров – бивш ученик на МГ, сега студент в Кеймбридж.

dscf9954