Национално отличие спечелиха също Петър Янков и Божидар Димитров от първомайското СУ „Проф. Асен Златаров“ за проекта си „Изкуство и пчеларство“

Констуркитвната симулационна игра „Кристални замъци“ направи Евгени Данаилов от Професионалната гимназия по електротехника и електроника национален победител в конкурса за STEM науки. Имената на спечелилите в отделните категории бяха обявени официално вчера.

Припомняме, че проекти на ученици от три училища в областта бяха отличени и стигнаха до финалите на петото издание на състезанието, чиято цел е да се поощрят талантите в областта на STEM науките, които генерират идеи, творят и експериментират.

Десетокласникът от ПГЕЕ се представи с проекта „XTAL CASTLES“ или „Кристални замъци“ на английски език и спечели в категория „STEM инженеринг“. Той е програмирал игра, чрез която се научава повече за физико-химичните процеси на веществата и тяхното взаимодействие. Така Евгени свързва наука, технологии, математика и инженерство, за да може по интересен и достъпен начин учениците да разберат законите на природата. Играта използва за симулацията си клетъчен автомат, подобен на този, който се наблюдава в “Играта на живота” на британския математик Джон Конуей. Различните свойства, които се дават на клетките, променят начина, по който те се държат и взаимодействат помежду си в околната среда. В разработения проект могат да се създадат персонализирани материали с различни свойства, тегло, цветове и да бъдат поставяни където потребителят пожелае.

“Това е едно уникално качество на “Xtal castles”, което го откроява от съществуващите проекти. Играта би могла да бъде от полза за по-малките ученици, като ги учи по какъв начин различните елементи реагират помежду си. Тя може да им помогне да визуализират връзката между физика, химия и биология. Играта в пясъчник като този би ги мотивирала да развият научното си мислене и може да предизвика интереса им към STEM. Макар че има и други подобни пясъчни игри, те не позволяват такава свобода”, поясняват ръководителите на Евгени инж.Мариана Христозкова и инж. Камелия Стоянова.

Гимназията е отличена като национален победител и в категория “STEM любознание”.

Национални победители в категория „STEM математика“, възрастова група 4-8 клас, са Петър Янков и Божидар Димитров от СУ „Проф. Асен Златаров“ в Първомай. Шестокласниците печелят с разработката на проекта „Изкуството и пчеларството“. Заедно с преподавателя ди Златка Гарова те изработват от глина цветя и предмети, свързани с пчеларството, свещи и свещници от восък. За реализацията на проекта им помага и художничката Николина Андреева.

Всички победители ще получат златни медали, сертификати и електронна книга „STEM ученически проекти“.