300 ученици от 100 училища в страната ще се състезават на десетото юбилейно издание в панаира. Младите готвачи презентират ястията си на български и на чужд език по избор

Нанасяне на силиконови мазилки и релефна боя върху пана от гипсокартон, облицоване с фаянсови плочки, зидария с керамични тухли и и изграждане на преградна стена с KNAUF. Това са част от заданията в националното състезание за най-добър млад строител, на което ще премерят знания и умения отличените от регионалните кръгове. Над 300 ученици от 100 професионални гимназии ще пристигнат на 20 април в трета палата на Международния панаир. Тогава ще се проведе десетото юбилейно издание на Панорамата на професионалното образование, която се организира от МОН. Регионално управление на образованието Пловдив е домакин за осми пореден път.

В рамките на Панорамата ще се състоят националните кръгове по 11 професии. Три кулинарни изделия от пилешко ще трябва да приготвят участниците в „Най-добър млад готвач“. Регламентът изисква да измайсторят студено предястие, супа и основно с три компонента гарнитура и винен сос. Бъдещите шеф готвачи ще презентират ястията пред журито на български и на чужд език по избор с предложение за подходящо вино.

Състезателите в надпреварата „Най-добър млад сервитьор“ ще имат за задача да заредят маса по предварително меню, да оформят по една порция, да сервират и отсервират, да декантират вино и представят храната и еликсира на български и чужд език. За оценката ще имат значение външният вид и облекло, ще се дават или отнемат точки за прецизност, оригиналност, лична хигиена, вкусови качества.

Изготвяне на скица и изработка на изделие е заданието за участниците в състезанието „Най-добър млад керамик“. Учениците от професионалните гимназии по дървообработване трябва предварително да измайсторили изделията, с които ще участват, и да ги представят подобаващо пред журито, за да спечелят наградата за „Стилни мебели и дърворезба“.

Класиралите се на предварителните квалификации ученици от професионалните гимназии по икономика ще оформят отборите за конкурса „Най-добра бизнес идея“. Разделени на екипи на случаен принцип, те ще генерират бизнес идея по зададен проблем.

„Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Мога и зная как”,  „Млади таланти в модата”, „Най-добър млад фризьор и гримьор“ и „Озеленяване и цветарство“ са останалите състезания, в които щесе включат участниците в Панорамата.