16-годишният Йосиф Миладенов, който грабна олимпийска квота с национален рекорд, ще е десетокласник под тепетата

Новата сензация в българското плуване Йосиф Миладинов, който грабна днес олимпийска квота с национален рекорд, ще бъде ученик в Спортното училище. 16-годишният младеж влезе с първо време в полуфиналите на 100 м бътерфлай на Световното първенство за юноши в унгарската столица Будапеща. Трениращият в Швейцария пловдивски талант го направи с рекорд от 51,91 сек., ставайки първият българин, който слиза под 52 секунди. След две седмици той започва учебната година като 10-класник в Спортното под тепетата, но в самостоятелната форма на обучение.

От есента на 2018 година Йосиф се мести да живее с родителите си в северния швейцарски град Устер. Там тренира под ръководството на доказания специалист Жерар Мьорланд в групата на спринтьорите.

Йосиф започва да тренира плуване на 6-годишна възраст, когато дядо му го води в басейн “Младост”. Първият му наставник е Славяна Раденкова, а след това се готви при първия българин, плувал на европейски финал, Стефан Георгиев. Тогава е ученик в СУ „Св. Константин-Кирил Философ”. Преди да се премести окончателно при родителите си в Швейцария, Йосиф тренира и учи почти 4 години в германския град Ерфурт. 9 клас завършва в средно училище по изкуства и спорт в Цюрих. Сега отново ще е пловдивски ученик. Ако не е на подготовка, на него ще се падне честта да вдигне родния трибагреник на церемонията по откриването на учебната година в Спортното училище на 2 септември.

През юли изгряващата звезда на родното плуване спечели сребърен медал на европейското за юноши и девойки в Казан, Русия. Йосиф завърши втори във финала на 100 метра бътерфлай с време 52.11 секунди, което е нов национален рекорд за мъже. Предишното върхово постижение принадлежеше отново на Миладинов – 52.32, поставено в Грац през април т.г. Младежът спечели шест златни медала на шампионата за юноши и девойки на Германия по плуване, който се състоя в Берлин през юни.

1 КОМЕНТАР

  1. На финал влезе с второ време след руснака, който по-късно стана и световен шампион

Коментарите са затворени.