Ако училищата и детските градини не отворят врати наесен заради Covid-19, държавата ще отпусне кризисна семейна помощ, каза социалният министър Деница Сачева.

Въведеното през март извънредно положение  доведе до завършване на учебната година онлайн, а много родители бяха принудени да ползват платен и неплатен отпуск, за да се грижат за по-малките деца, които не могат да бъдат оставени да учат сами, както и тези, които бяха спрени от детска градина. Засега нагласите са през септември учебната година да стартира присъствено, но има вероятност това да не се случи, ако епидемичната обстановка се усложни.

“Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности, както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания”, каза Сачева, но не даде подробности за тази антикризисна мярка, освен че се работи по нея.

“Не бих искала да бързам с анонса, но, ако се наложи да се затварят училища и детски градини отново през есента, тогава ще предложим конкретна месечна помощ за семействата с деца, които да могат да се подкрепят за толкова месеци, за колкото е необходимо да се затварят училища и детски градини. Пак казвам, ако това се наложи”, заяви социалният министър.