Децата от ОУ "П.Волов" показаха изработеното в часовете по извънкласни дейности.
Извънкласните дейности привличат и задържат децата от етносите в училище.

 

Семейните помощи за деца да отиват в учебните заведения, а не в общините. За това настояват от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Искането за промяна на механизма е с цел социално и образователно развитие на детето.

В момента държавата осигурява 400 милиона лева годишно за семейни помощи за деца и само 140 милиона за обхващане и задържане на децата в забавачки и училищата (транспорт, стипендии, общежития, извънкласни дейности, хранене, учебници). Огромна част от семейните помощи за деца са насочени към учениците от ромски произход.

„Учебните заведения се въздържат да предоставят коректна информация за присъствия и отсъствия, защото има опасност детето да бъде преместено от родителите си, а това означава загуба на финансови средства. Последното, за което се използват семейните помощи, са за развитие на детето”, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

Той предлага в Закона за семейните помощи за деца да бъде регламентиран механизъм месечната помощ за малчуган до завършване на средно образование да се предоставя в учебното заведение като допълнителна подкрепа за личностното развитие на детето или допълнителни образователно-социални услуги. В противен случай тези 400 милиона лева ще бъдат поредните средства, които държавата ще налива от пусто в празно.