Носии, тъкани черги, възглавници, шевна машина и антикварни издания в кабинета музей на училището

С възрожденски песни, тържествено посрещане на знамето и засаждане на секвоя ОУ „Панайот Волов“ отбеляза своя половинвековен юбилей. Ученици и учители бяха подготвили предварително и послание в капсула към бъдещите възпитаници, която да бъде отворена след 10 години. Децата разказват, че за тях училището, чийто патрон е един от главните дейци на Априлското въстание и учител, който загива за свободата на България, е място, което им разкрива тайните и силата на знанието и където намират приятели.

На тържественото честване, което започна рано сутринта в двора на училището, бе прочетен поздравителен адрес от кмета на Пловдив Иван Тотев, след което ученици, учители и гости се отправиха да разгледат най-новата придобивка – кабинета музей. В една от класните стаи е обособен етнографски кът с камина. Манекени, облечени в автентични народни носии, дават представа на децата са мъжките и дамски облекла от миналото. Една от носиите е на сто години и е дарена от учител в училището. Целият преподавателски екип подкрепил идеята на директора Цонка Жиговечка за музей, в който могат да се видят също тъкани черги и килими, възглавници, вълнени калцуни, съдове, шевна машина, ценни антикварни издания, архивни материали, дори удостоверение за завършен клас от 1919 година, стари ученически бележници. Едно от редките издания е книгата „Спомени от турско време” на Иван Андонов – виден общественик, учител, адвокат, журналист и деен участник в Съединението.

В музея преподавателите по различни предмети ще могат да водят учебни занятия.

„Нашите ученици рядко имат възможност да посещават градските музейни експозиции и пеценихме, че подобна сбирка ще е полезна за обогатяване на знанията им”, обясни Жиговечка. Именно защото почти не напускат махалата, тя решила да изненада децата за юбилея като организира посещение на кинопрожекция в Еccoplexx.

„Не знам кой филм ще гледаме, но все едно, много се радвам“, каза 7-класникът Мирослав. Това ще е второто му ходене на кино. Първият път, като награда за добро поведение и успех, класната им ги завела на „Сам вкъщи“. Бъдещият кандидат-гимназист обяснява, че е редовен и не отсъства без причина, даже бил амбициран да продължи образованието си в Автото.

„Няма да скрия, че не е лесно да образоваш деца от малцинствата, но пък има едно предимство – радваш се на безрезервната любов на учениците. Навсякъде, където ме срещнат, поздравяват, търсят ме за какви ли не съвети“, споделя един от преподавателите доайени Георги Джамов. Началният учител постъпва в ОУ „Панайот Волов“ през 1988 година, така че неслучайно повечето родители на сегашните му четвъртокласници, са били негови ученици. Затова нямал никакви проблеми в комуникацията с тях.

„Познават ме и ми имат доверие. Когато някое дете е болно, задължително ми звънят на мобилния, за да предупредят, така съм ги научил“, разказва Джамов.

Една от големите надежди на училището е третокласничката Анелия Алексиева. Малката красавица е изявен художник, а мечтата й е да стане дизайнер и сама да създава модели. Освен това е отлична ученичка и фантастичен таньор. Макар че е момиче, има и друга амбиция – да вземе шофьорска книжка. Отсега е наясно, че за целта не трябва да се отказва от училището и да продължи образованието си, както направила и по-голямата й сестра, която е деветокласничка в ПГ по хранителни технологии и техника.