Образователен медиатор и учител от ОУ „Панайот Волов“ по следите на ученици с двойки, изпитната сесия започва следващата седмица. 37 деца на ръба да отпаднат

Майката на Ралица обяснява, че няма как да накара дъщеря си да се яви в училище.

„Как да й кажа да дойде в училище, като я няма тук. Омъжи се. Два пъти я връщахме с баща й, но тя пак хукна при него“, казва майката на седмокласничката Ралица Дурчева. Образователният медиатор от ОУ „Панайот Волов“ Шабан Генов тръгнаха рано тази сутрин по следите на ученици, които трябва да се явят на поправителни изпити и които нямат достатъчно на брой оценки, за да бъдат оформени за годината и да завършат основното си образование. По последни разпоредби есенната кампания трябва да приключи най-късно до края на август, а учениците, които са се справили успешно, да вземат дипломи за основно, за да могат да кандидатстват в гимназия. Според списъците 19 от учениците на училището в Шекер махала имат двойки по някои предмети, а на други 26 им липсват достатъчно оценки, тъй като са били нередовни през изминалата година и учителите не са успели да ги изпитат.

Сред учениците, които не са посещавали системно занятията, е Ралица Дурчева. Мобилните екипи няколко пъти опитали да я открият на домашния адрес в Шекера, но днес Шабан и началният педагог Николай Казанджиев, който придружаваше медиатора в обиколката, разбраха, че се е задомила. Въпреки че нямала още навършени 14. Седяла на един чин с брата на избраника си, който също има невзети изпити и е в списъците за издирване. Майката на Ралица убеждава училищния екип, че молила дъщеря си да се върне у дома и да завърши училище, но тя отказала. Затова пък дава адреса на годеника. И екипът се отправя към къщата, която е на няколко преки разстояние. Там ги посреща майката на младежа, която обещава да запомни датата 21 август, за да прати невръстната снаха и по-малкия си син да се явят на изпитите. Никой от седмокласниците не си е у дома и остава въпросът как ще се подготвят за поправителните, а какво станало да ги вземат успешно. Въпреки че учителите са раздали на конспекти по всеки предмет.

„Ако залепим заповед с датите за явяване на входа на училището, със сигурност никой няма да дойде, затова се заехме лично да обходим всяко дете. Тъй като по улиците липсват табели, от обиколките през годините сме научили как да стигнем до съответния адрес”, обяснява Казанджиев. Наблюденията му показват, че социалният статут съвсем не е решаващ доколко ще е редовен един ученик. В повечето случаи родителите се оправдавали, че на децата сутрин не им се става рано, затова ги оставяли да се наспят. Имало и такива обаче, които не искали да загубят детските надбавки, затова стриктно ги пращали в клас, какъвто е случаят с осемте хлапета на Албена.

Надежда – майката на Бердан, отваря още на първото почукване. Обяснява на медиатора, че синът й го няма, но със сигурност ще се яви на изпита по български език. Дори обещава да го придружи лично, защото ако се справи, ще вземе диплома за средно. Надя е амбицирана да запише Бердан в гимназия, за да има китап за професия. Шабан я уверява, че ще й помогне с подаването на документи, тъй като държи пряка връзка с директорите. Самият той е със средно образование от СУ “Пейо Яворов”, дълги години е отговарял за видеоналюдението в популярна верига хипермаркети, а от април се опитва да бъде успешна връзка между родителите от махалата и училището.

В разговора се намесва бащата на Озел – Антон, който живее в съседство и иска да разбере колко са невзетите изпити на сина му. Момчето претърпяло няколко операции на окото и отсъствало с месеци от клас. В един момент пропуснал толкова материал, че изостанал доста от съучениците си. И сега се оказва с 12 изпита. Антон обаче обещава да го придружи до училище, тъй като иска момчето не просто да завърши основно, но и да продължи. Самият той също е възпитаник на ОУ „Панайот Волов”, говори добре български, работи като охранител и не е безразличен към образованието на сина си.

Само с един невзет изпит по български е и Мелиса Иванова. Датата, на която трябва да се яви пред училищната комисия, е 30 август, обяснява медиаторът на майката. Тя оправдава дъщеря си с това, че има неврологичен проблем и в момента спи, но гарантира, че ще я заведе на изпит.

Катя не иска и да чуе да се връща в училище.

Много често училищните екипи търсят децата с българските им имена, с които са регистрирани в официалната документация, но в махалата те звучат абсолютно непознато. Това допълнително затруднява намирането на учениците. За късмет на Шабан обаче едно от момичетата, които среща по време на днешния обход, е Катя Георгиева. Намира я да простира прането на фамилията. Мургавата красавица е категорична, че няма да се явява на изпити, а на въпрос какво ще прави, вдига рамене и отговаря: „Нищо”.

„Хич не ми казвай, не ща да знам” – с този отговор парира медиатора и Софка. Тя пък е грабнала маркуча и разхлажда двора на къщата в жегата. Тя също има повече от 10 невзети изпити, но изобщо не иска и да чуе да се връща в училище.

Казанджиев предупреждава близки и роднини, че ще има още една обиколка, на която да напомнят точната дата и час за поправката.

1 КОМЕНТАР

  1. Пълни глупости. Ще им ходят на крака да ги молят да идат до училището, където горките учители трябва да си плюят на достойнството и професионализма и да им измислят тройки.

Коментарите са затворени.