Камелия Кърпачева получи максималните 100 точки, които й носят оценка 6.00 и я освобождават от НВО

Седмокласничка от Математическата гимназия се класира на първо място на националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Камелия Кърпачева получи максималните 100 точки, които й носят оценка 6.00 и я освобождават от национално външно оценяване по предмета.

Регламентът изисква от участниците да се справят с тест от 30 задачи, свързани с изучавания материал от 5 до 7 клас, след което да напишат отговор на литературен въпрос. Какви са разбиранията за смисъла на живота според разказа „Серафим“ – върху този проблем трябвало да разсъждават седмокласниците.

„Темата не ме затрудни, защото обичам да чета, така откривам нови светове и се сблъсквам с различни гледни точки. Представям си, че съм на мястото на повествователя, което много ми помага при писането на съчинения. Винаги разчитам на собствените си разсъждения“, каза Камелия за „Уча в Пловдив“.

При подготовката за олимпиадата залагала единствено на своите умения и подготовката от училище. Седмокласничката поясни, че не ходи на уроци. Преподавателят й по български език Нина Тошева препоръчала допълнителните материали и помагала, които да й помогнат да надгради знанията си.

Камелия смята да се възползва от пълната шестица и да не се явява на НВО. Амбицията й е да продължи в Математическата гимназия, но все още не е решила дали да е в паралелка „Математика с английски“ или специалност „Компютърна графика“.

Освен за националната олимпиада по български, талантливото момиче се е класирало за националните кръгове на олимпиадите по математика и математическа лингвистика.

МГ може да се похвали с още един отличник от национална олимпиада и това е Павел Николов, който има 6.00 по химия.