На интердисциплинарния урок на ОУ „Елин Пелин“ присъстваха ученици и учители от Бургас, Кърджали и с. Овча могила, които гостуват по национална програма „Иновации в действие“

Урокът приключи с драматизация, в която влюбен ученик сравни цвета на очите на своята любима с медния сулфат, а връзката между тях се оказа ковалентна

Петокласници оцеляваха в Африка, гостуваха на бербери и масаи, посетиха марокански пазари, влязоха в ролята на гидове из Пловдив

„Химията и музиката в литературата“ – това бе темата на интердисциплинарния урок, който седмокласници от ОУ „Елин Пелин“ представиха пред ученици и учители от бургаското ОУ „Св. Княз Борис I“, ОУ „Св. Климент Охридски“ – Кърджали, и  ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Овча Могила, област Велико Търново. Обмяната на добри практики се реализира по национална програма „Иновации в действие“.

„Проектът бе зададен на учениците от 7 б клас в началото на втория срок. Те споделиха, че когато четат литературни текстове с поставени конкретни задачи, запаметяват много повече подробности, а това ще им бъде изключително полезно на предстоящото НВО“, пояснява преподавателят по български език и литература Елена Грозданова.

Директорът Татяна Вангелова, която преподава химия, провокирала децата да търсят химични елементи в творбите, които изучават. Малка част от откритите химични елементи, които те посочили, били злато („И твоята Пенка има златна коса“ – „Косачи“, Елин Пелин; „Може пък там да ми дадат ново палто, златно, тъй да се каже, скъпоценно…“ – „Серафим“ – Йордан Йовков), сребро („Разкошната  длъгнеста  долина (…) прорязвана от сребристия пояс на реката, лъснала от лъчите  на слънцето“ – „Една българка, Иван Вазов); желязо („беше подпрял глава на жилестата си, гола до лакът ръка, тъмнобляскава като желязо“ – „Косачи“), натриев хлорид, сяра, натриеви, калиеви, амониеви соли („Едвам сварваме да си вземем кривач сол и калъп сапун, та да се оперем. Туй кибрит, газ – забравили сме го“ – „Серафим“), вода („Чешми, че в Немско водата е малко, та пият повече бира хората…” – „Представлението“ – Иван Вазов), никотин, кофеин, целулоза (в „Немили-недраги“ от Иван Вазов) и други.

След заданието на учителя по музика Ева Палакова се оказало, че в литературата има и много музика. Когато отделните екипи представили проекта си и се стигнало до „Хайдути“ на Ботев, в класната стая се появил кавалджия. Четвъртокурсникът от  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Велислав Гълъбов засвирил, за да отправи поздрав към учениците и гостите. „Работата със студентите е изключителна възможност за учениците да се докоснат до магията на живото изпълнение на различни музикални инструменти“, категорична е Палакова, която е базов учител.

Урокът приключи с драматизация, в която влюбен ученик сравни цвета на очите на своята любима с медния сулфат, а връзката между тях се оказа ковалентна. На финала всички ученици изненадаха учителя си по химия с поема, посветена на тази наука, за да покажат, че тя е не само интересна, но и лесна.

Петокласници пък представиха на гостите бинарен урок по география и икономика и човек и общество, на който си партнираха Юлиана Николова и Зорница Бакалска. Темата беше „Екзотичната Африка“, а чрез различни игри учениците се пренесоха в люлката на човечеството. Разделени на екипи, те попаднаха на различни места на континента. Първият екип успя да „оцелее“ в пустинните райони, използвайки растения, богати на вода. Вторият „се разходи“ из мароканските пазари и усети аромата на някои от подправките. Третият екип попадна в природните зони „Серенгети“, „Вирунга“ и „Крюгер“, а последният отбор отиде на гости при бербери, масаи, бушмени и при племето бамбара. След като всички се справиха със своите мисии, те се сдобиха с тайния код, който отвори кутията с автентични африкански маски, представящи част от културата и традициите на африканските народи.

В продължение на три дни гостите по националната програма наблюдаваха поредица от иновативни уроци. Бинарният урок по история и български език на тема „Древен, но вечен“ разходи гостите из четири ключови за Пловдив места – Форума, Античния стадион, Античния театър и Етнографския музей. В ролята на екскурзоводи влязоха учениците от 5 а клас  Мария Милушева, Милена Петрова, Даниел Данаилов и Божидар Иванов. Завидни познания за четирите обекта показаха младите гидове и впечатлиха не само гостите, но и случайни минувачи, които се спираха, за да чуят интересната информация, поднесена от учениците. Така петокласниците показаха своите умения да представят знанията си за историята на града.

Третият ден беше посветен на знанието и спорта. Разделени на два отбора, шестокласниците от ОУ „Елин Пелин“ се състезаваха в „Игри на знанието“. Спортните занимания се редуваха със състезания по различни предмети. Учениците се справиха бързо с разпознаването на изучаваните български автори по зададени моменти от биографията им, разрешиха нелеки географски мисии, както и математически задачи и куиз на английски език. На финала отборите сглобиха парчетата пъзел с цитат от Елин Пелин.

Емоционален финал постави спектакълът „Пролетни празници“, на който ученици от първи до четвърти клас пресъздадоха обичаите Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.