Колективът за национална шевица „Росица Чуканова“ гостува на интегриран урок на ученици от Спортното училище

В нашите шевици са преплетени много символика и скрит смисъл, те са натоварени с вярвания, надежди, в тях е бил вложен целият творчески потенциал, въображение и майсторство на поколения българи, които са закодирали информация чрез форми, цветове и композиция, разказва инж. Мария Ангелова. Основателката на Колектива за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” при читалище „Алеко Константинов” гостува днес на интегриран урок в Спортното училище. За да направи преживяването по-автентично, тя бе изложила каракачанска носия и носии от Добруджа и Русенско, за да разясни на седмокласниците най-характерното при престилката и ризите, орнаментите и цветовете.

Откритият урок, на който бяха съчетани теми по български език, математика и география, се проведе в рамките на проект на Колектива за шевица и училището. Ивет Стоянова и Петър Христозов от 7 г клас бяха подготвили мултимедийна презентация за тайнството на българските шевици, а след това съучениците им се включиха във викторина. Коя наука изучава бита, обичаите, занаятите, колко са етнографските ни области, какви символи се срещат в българската шевица и от колко части се състоят дамската и мъжката носия – с тези въпроси трябваше да се справят участниците в откритото занимание, като за всеки верен отговор получаваха награда.

„Една от целите на урок като този е да направим математиката забавна и интересна, за да преодолеем негативното отношение към предмета. Независимо от това, че сме Спортно училище, образователното ниво трябва да е високо. А що се отнася до шевиците, триката на олимпийските ни шампионки по художествена гимнастика бяха именно с мотиви от тях“, коментира директорът Ружка Генова, която бе облечена с риза от прочутия събор в Рожен.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.