С обучение по киберсигурност, демонстрация на разработени игри и състезания отбелязаха Европейската седмица на програмирането в СУ „Св. Паисий Хилендарски“

За по-малко от половин учебен час седмокласникът Евгени Команов успя да създаде алгоритъм на робот, който следи линия и се върти, след което преподавателят Габриел Стойчев провери дали е изпълнил правилно заданието, като направи демонстрация пред съучениците му от 7 а. Оказа се, че перфектно се е справил и роботчето не се отклони нито за миг от очертанията. Гости на работилницата за програмиране на роботи, която се проведе днес в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, бяха ученици от 4 а клас. Децата с любопитство наблюдаваха екрана, който проектираше действията на по-големите ученици, които изучават новия учебен предмет „Роботика и виртуален дизайн“.

„Каквото сте написали в кода, тези действия ще изпълни робота. Евгени въведе променлива, в която се съдържат данните за обработка. И зададе стойности“, поясни учителят по информационни технологии на малките гости, които вече втора година изучават компютърно моделиране.

Иван Иванов от 7 б клас пък направи демонстрация пред децата от 4 б, програмирайки роботите Коди и Роки, които комуникират помежду си и могат да прелеят вода от пълна в празна чаша. Спазвайки указанията на преподавателя Даниел Добрев, седмокласникът програмира и робот зайче, което се движи напред.

Днешната инициатива е част от дейностите, които училището организира по повод Европейската седмица на програмирането. Гимназистите взеха участие в състезание по програмиране, а за третокласниците бе организиран интерактивен урок „Пътечка на алгоритъма“, по време на който се учиха да подреждат в правилна последователност данни, така че да изпълнят вярно командата. Лектори от иновационен хъб „Тракия“ говориха на тема киберсигурност пред ученици, участвали в лятната им академия. Петима от най-добрите ще се включат в състезанието „Игра на хакове“, организирано от Българската асоциация по киберсигурност, което ще се проведе през уикенда в Техническия университет в София. Мастър клас проведе преподавателят Борис Михайлов с учениците от професионалната паралелка „Програмист на изкуствен интелект.

„Европейска седмица на програмирането“ е инициатива на Европейската комисия и се отбелязва в училищата на страните от общността в периода от 7 до 22 октомври. Целта е да се подчертае важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене. МОН подкрепя инициативата и призова всички училища да се включат с открити уроци, забавно програмиране, разработване на софтуер или мобилни приложения, роботика. Събитията могат да се регистрират на сайта на европейската инициатива  https://codeweek.eu/ , където има достъп до материали и образователни ресурси, както и информация за обучителни курсове за преподаватели.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.