Ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян” сами откриваха информация за портретите, рисувани от Слона в постоянната експозиция с картини на Георги Божилов

Кой е Захари Зограф и как е повлиял на художника Цанко Лавренов? На коя картина можем да видим много от роднините на Златю Бояджиев? С какво е известен ацтекският бог Хочипили и как е попаднала статуята му в Градската художествена галерия на Пловдив? Коя икона се нарича храмова и кои са тримата влъхви? Тези и още много интересни факти и обяснения научиха седмокласниците от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ при посещението си в сградите на художествения музей. В постоянната експозиция с картини на Георги Божилов – Слона те сами откриваха информация за знаменитите му портрети на актрисата Катя Паскалева, режисьора Крикор Азарян и карикатуриста Борис Димовски благодарение на таблетите, осигурени по проекта „Пътешествие в галерията“.

Всеки ученик получи като подарък албум помагало, който съдържа адаптирана  информация за творби и художници, придружена от образователни въпроси и развлекателни задачи. Училището е партньор на Градската галерия в осъществяването на проекта, който се финансира от Министерството на културата по тема „Музеят като образователна среда“. Той има за цел да популяризира дейността на институцията и съхранявите в нея художествени произведения като съществена част от българското културно наследство. По проекта е заснет и кратък филм, в който участват ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Той може да се гледа във Фейсбук страницата на галерията и да се разпространява сред пловдивските училища.

„Уча в Пловдив” е медиен партньор по проекта.