Продуцентската компания на Алек Алексиев завзе СУ „Любен Каравелов“, за да снима реклама за мотивиращите педагози на „Заедно в час“

Обръща се към нас с „колеги“, окуражава ни, дори да грешим, с него мислим еднакво, не могат да нахвалят преподавателя Георги Стоев учениците му

Снимки Магдалена Николова

„Когато Ася стигне до горе, тръгвате вие. Хайде, всички на позиции. Камера работи“, дава команда режисьорът и учениците поемат по стълбите, които водят от първия към втория етаж.

Централното фоайе на СУ „Любен Каравелов“ се превърна в снимачна площадка на рекламен клип за кампанията на „Заедно в час“. Пловдивското школо неслучайно било избрано измежду всички, в които работят мотивиращите учители на фондацията, тъй като в него децата от профил „Изкуства“ напредват и по математика. Основен двигател за възхода е преподавателят по предмета Георги Стоев. Той е и главният герой в клипа, заедно с учениците от 7 а клас.

Георги завършва архитектура в София, но след дипломирането си решава да се насочи към учителската професия. За кратко преподава в училището в село Странджево, след което кандидатства за програмата на “Заедно в час”, минава успешно всички етапи на подбор и от миналата учебна година преподава математика в СУ “Любен Каравелов”. Като студент включва УАСГ към групата на „Ранобудните студенти“ по време на антиправителствените протести през 2013 г. Интересува се от политика, огромен е интересът му и към световното кино. В момента Георги и учениците му работят по инициативата Capture Plovdiv – проект за ученически късометражни филми.

Клипът, който ще се завърти в онлайн пространството до края на декември, цели да привлече повече хора към програмата и да ги насочи към учителската професия. Видеото разказва за ролята на учителя при промяната на класната стая, а и извън нея, за развиване уменията и мотивацията на децата, за подкрепата му в стремежа да открият себе си и своите силни страни.

„Образованието е ключът към промяната на обществото, а пътят на тази промяна минава през класната стая“, категоричен е Георги Стоев.

Изработката на клипа е поверена на продуцентската компания на Александър Алексиев. Ученици и учители не пропуснаха да си направят селфи с д-р Василев от сериала „Откраднат живот“ в паузата между снимките.

Тийнейджърите бяха толкова ентусиазирани от случващото се, че дори и не помислиха да протестират, когато режисьорът ги връщаше да пореден дубъл. Дори напротив, недоволстваха от почивките, в които екипът трябваше да гледа заснетия до момента материал, за да знае с какво разполага.

„Той е различен от всички останали учители. С него просто мислим еднакво и се отнасяме като с приятел. Знаете ли, че се обръща към нас с „колеги”, все едно сме студенти”, описва преподавателя си Аделина. Съученичката й Кристина добавя, че в часа са разпределени да работят по групи и си помагат едни на други. Това бил учителят, който ги карал да мислят логически и ги окуражавал, дори да сгрешат. Тъй като математиката съвсем не била силната страна на 7 а, той организирал вътрешни НВО-та и в таблица записвал резултатите на всеки, за да знае откъде е тръгнал и какво е постигнал. Десетминутките се провеждали в края на всеки час и никой не протестирал.

„Мисли за всички, не само за отличниците. Обещали сме му да влезем в топ 25 на Пловдив с резултатите от външното оценяване догодина. Имаме договорка, но е тайна. Часът ни минава неусетно”, категорична е Анастасия.

Мелек допълва, че във вторник, сряда и четвъртък Георги Стоев идвал при тях в занималнята, за да им помага да наваксат пропуските.

„Представяте ли си, вместо да се разтовари след часовете, той се занимава с нас, защото го е грижа. Това не му влиза в преките задължения. Изслушва проблемите ни в междучасието, дава ни съвети, честен е с нас и затова никой никога не му се сърди. Колкото и двойки да напише”, пояснява Ахлем.

До 20 февруари “Заедно в час” набира новия си випуск учители, които ще започнат да преподават от септември 2019 г.  Успешните кандидати ще преминат интензивно обучение и подготовка за преподаване на ученици и ще започнат работа като учители в 11 региона на страната – Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора. Всички желаещи могат да кандидатстват до 20 февруари чрез онлайн формуляр на сайта на организацията. Няма изискване кандидатите да имат педагогическа правоспособност и предишен преподавателски опит. Необходимо е да имат завършена минимум бакалавърска степен.