Зам.-директорът на ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски Деяна Пейкова е посланик на „Climate Action Project“ и предлага достъп до безплатната платформа на всички училищата в страната

50 седмокласници от Раковски са част от международен проект за глобалното затопляне и изследват последиците от климатичните промени по проект, подкрепен от Далай Лама, екоактивистката Джейн Гудол и ръководителя на екологичната организация „Грийнпийс“ Куми Найду. Дейностите по „Climate Action Project“ се реализират в сътрудничество с ООН, НАСА, Световния фонд за природата WWF, учени и общественици. Зам.-директорът на ОУ „Христо Смирненски“ Деяна Пейкова бе обявена за посланик на проекта, тъй като работи по него вече четвърта година.

„За „Climate Action Project“ разбрах съвсем случайно, от една група в социалните мрежи. Аз съм Майкрософт иновативен преподавател експерт и всички колеги от целия свят с такъв статут са членове на група, в която непрекъснато се обменят идеи за развитие на образованието в глобален мащаб“, разказва Пейкова.

Един ден видяла съобщението на Коен Тимерс, белгийски учител, носител на Глобалната награда за учители през 2017-та за стартиране на тази инициатива. Деяна насърчила учениците си да вземат участие в проекта, който популяризира глобалните  цели за устойчиво развитие на ООН. Миналата година било поставено началото на засаждането на дървета и за две седмици броят им е достигнал 1.1 млн. Всяка година към проекта се присъединявали все повече ученици, учители и училища от целия свят, заедно с известни личности, борещи се срещу изменението на климата. Към момента участниците са 10 милиона от 100 страни. Дейностите им намират място в ефира на BBC и CNN, в програмата на National Geographic. Университети в Брюксел и Харвард правят изследвания за измерване на въздействието от релизираното по проекта.

„От лятото Коен Тимерс потърси съдейстието на министерствата на образованието в много държави по света, за да се постигне по-голямо разпространение и включване на ученици, учители и училища, създаде мрежа от посланици в тези държави, сред които съм и аз. Нашето министерство също подкрепи тази инициатива, като съдейства за популяризирането на проекта“, пояснява Деяна Пейкова.

Много училища от страната се свързали с нея, за да потърсят информация как и какви дейности да стартират. Те вече имат достъп  до платформата, която им позволява да ползват учебна програма, свързана с инициативите, да си сътрудничат с училища в глобален мащаб.

През октомври учениците от Раковски стартират своя проект за четвърти пореден път. Те създават презентации за влиянието на климата върху живота на Земята и за ефекта на човешката дейност върху глобалното затопляне. В рамките на шест седмици трябвало да изпълнят поставените им задачи. През първата търсели информация какво е промяната на климата, създавали списък с ефектите, които причинява, проучвали какви са причините и последиците в световен и местен мащаб.

Да се ограничи използването на автомобили, да се засаждат повече гори, да се реализират еко кампании и да се насърчи разделното събиране на отпадъци в училищата са част от предложенията на седмокласниците от Раковски.

„На учениците се предлагат ангажиращи дейности, в които те изследват, обсъждат, създават, свързват и споделят открития чрез седмични видеоклипове, за да могат да учат по автентичен начин от своите връстници, живеещи на пет  други континента“, обяснява Пейкова.

Целта на проекта е да пренесе целите за устойчиво развитие в класните стаи, да насърчи глобалното сътрудничество между учители и ученици, да насочи преподавателите да използват технологиите, за да станат част от глобална мрежа. Не на последно място – да обърне внимание на важни глобални проблеми като изменението на климата, неравенството между половете, бедността, да насърчи развиването на умения като сътрудничество, креативност, решаване на проблеми, съпричастност.

Тази година учениците ще могат да изпращат своите съобщения, решения и чертежи до  Марс, благодарение на партньорството с НАСА.

„В условията на пандемия от COVID-19, смятам, че работата на училищата върху глобалните цели за устойчиво развитие трябва да е приоритет на всички образователни системи. Миналата година в рамките на проект по програма „Еразъм +“ създадохме ръководство за учители на английски език „Teaching Sustainable Development Goals” , което може да бъде достъпено тук – http://bit.ly/tsdgss /. Уебсайтът www.climate-action.info е достъпен на 20 езика“, обобщава Деяна Найденова.