Има кандидат-гимназисти и с максимален брой точки на преразказа, доволни са проверителите на писмените работи по български

Невероятни трансформации е претърпяла думата „тояга“ в писмените работи на седмокласниците, доверяват проверители на тестовете от националното външно оценяване. 5374 кандидат-гимназисти от областта трябваше да решат тест от 25 въпроса, след което да пишат трансформиращ преразказ върху откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре” на Бранислав Нушич. „Затова заповядвам ти и твоето магаре да си поделите двайсет и петте тояги“, се казва в текста на сръбския писател, но версиите на децата за „тояги“ тръгват от  бОхалки, минават през шамари и пердах, и завършват с метли.

Децата масово не разбират значението на „дворяни“, затова пишат за дворници, та дори и за дилъри. В някои съченения  „съдия“ е станал в женски род. Вместо „макарони с орехи“, както е в оригиналния текст, учениците писали за спегети и захЪрна звезда.

Оценителите са доволни, че има ученици, които са се справили отлично с подробния преразказ от името на неутрален разказвач, затова им дали максималния брой точки. Повечето седмокласници не са се затруднили с условието на задача 25, която изисква да обяснят какво е внушението на стиховете от Вазовата творба „Опълченците на Шипка“:

(…) „Млади опълченци,

венчайте България с лаврови венци! …“

Някои писмени работи са събрали 97 точки от двата модула, доволни са оценителите.

Резултатите от външното оценяване по български и математика трябва да са ясни до 6 юни.

Училищата гнезда, в които седмокласниците ще подават заявления , са общо 22 – във всяка от общините на областта. За Пловдив те са пет – СУ „Кл. Охридски”, СУ „Симеон Велики”, СУ „Софроний Врачански”, СУ „Пейо Яворов” и СУ „Найден Геров” в Столипиново. Завършващите училища извън Пловдив, подават документи в СУ „С. Врачански”.

Подаването на заявление за участие в първо класиране е от 20 юни до 26 юни. Всеки ученик може да избере само един от двата начина за подаване – онлайн или на хартия в едно от училищата центрове за прием на документи. В него ученикът посочва предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според желанията. Ако кандидатства и за професионални паралелки, задължително прикачва и сканираното медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар.

Местата тази година са с 300 повече от завършващите. За втора поредна година професионалните паралелки са повече от профилираните – 58:42. Училищата, в които има квоти, са ЕГ „Пловдив”, ЕГ „Иван Вазов” и Математическата гимназия – половината от приетите ще са момичета, а другата половина – момчета. В Хуманитарната с английски език бройките са 78, като 55 са за девойки, а 23 – за младежи. Представителките на нежния пол имат превес и за приема с немски. Местата в двете паралелки са 36 за момичета, а момчетата, които ще влязат, са 16.