Пет проекта от Пловдивско минаха на втори етап на националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. В ОУ „Кирил и Методий” в Марково готвят „Мастър шеф”

Как плодовете се отразяват на здравето ни и с какво допринасят да сме в добра форма. Отговор на този въпрос ще търсят седмокласници от ОУ „Кирил и Методий” в Марково, чийто проект бе класиран за втория етап в националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. През втората половина на януари учениците стартират инициативата „Цветна седмица”, което ще рече дни на плодовете и зеленчуците. Две от майките са се ангажирали да подбират, измиват и подреждат на предварително подготвена маса актуални за сезона плодове, които учениците да хапват в голямото междучасие, вместо банички или мекици. Вместо газирани напитки, ще могат да опитат приготвени в момента плодови и зеленчукови фрешове.

Общо пет са класираните за следващия етап в конкурса проекти от Пловдивска област. Два са на училището в Марково, другите два на ОУ „Кирил и Методий” в Първенец и един на Националната търговска гимназия. Надпреварата се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с министерствата на образованието, културата, на младежта и спорта,  на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия у нас.  На първия етап участниците изготвят проекти, а на втория започват реализацията им. Експертна комисия с участието на представители на всички министерства ще оценява качеството на изпълнение.

Прогнозният брой хора, които нашият проект ще засегне, са 89 ученици в училище, 30 деца в детска градина, и около 180 възрасни  – учители, педагози, родители, общински служители и съселяни, обясняват 7-класниците от Марково, които залагат на необходимостта от балансирано и здравословно меню и по-добра физическа активност на съучениците си. Фейсбук страница ще промотира идеите им.

В началото на март училището ще се превърне в сцена, на която ще се разиграе кулинарното състезание „Мастър шеф”. Целта е състезателите са демонстрират умения в приготвянето на качествено здравословно меню. През май ще има „Ride a bike” с участие на родителите.  Театрална формация „Чики-рики” ще подготви 40-минутно представление, билетите за което ще се изработват в часовете по технологии. Със състезание по ориентиране в планината на  6 април ще бъде отбелязан световният ден на спорта.

„Зависим бъди – бързо ти умри!” е мотото на проекта на 5-класниците от марковското училище. Децата ще направят 3D проект на цигара чрез техниката папиемаше, на който  ще напишат всички органи и системи, на които вреди пряко всяко едно вдишване. Специално изработен плакат ще изобразява отровните вещества , с които ни атакува всяка цигара. Децата сами ще напишат сценарий за представление, което ще реализират на сцената на местното читалище. Той разказва историята на алкохолик, стигнал дъното и отношението на близките към него.

Всеки един от нас, чиито родител пуши, си постави за цел да се постарае с всички сили и средства да помогне за отказването, заявяват петокласниците.