По математика няма да се включват задачи за неравенства и успоредници, по български отпадат въпросите за сложно съставно и сложно смесено изречение

Няма да има външно оценяване в 4 и 10 клас, в началото на следващата година ще се прави диагностика, но не във всички училища

Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще са на 15 юни по български и литература, и на 17 юни по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа. Това обяви преди минути на брифинг в Министерски съвет просветният министър Красимир Вълчев.

От тестовете по български и литература отпадат въпросите върху  „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. Лиричните произведения „Неразделни“ на Пенчо Славейков и „Заточеници“ на Пейо Яворов също няма да бъдат включвани в изпитните варианти за националното външно оценяване. Що се отнася до съдържанието по български език, няма да има въпроси за сложно съставно и сложно смесено изречение.

По математика няма да се включват задачи за неравенства и успоредници.

„За седмокласниците, които в момента на изпита са в карантина, ще се осигури възможност за полагане на изпита след провеждане на PCR тест предходния ден или 36 часа предварително и след отрицателен резултат те ще положат изпитите си в отделно помещение. Към онзи ден те бяха 14“, уточни Красимир Вълчев.

Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родителя.

Тази година националното външно оценяване след 4 и 10 клас няма да се провежда. В началото на следващата учебна година ще се направи диагностика, но не във всички училища. Министърът уточни, че оценки на учителите и учениците няма да се поставят, но е необходимо да се направи анализ, тъй като това са първите випуски, които се обучават по новите учебни програми. На този етап МОН не е готово за провеждане на изпити в електронна среда, затова са отложени.

За десетокласниците от обединените училища ще се вземат резултатите от вътрешното оценяване в удостоверенията им.