Учениците от СУ „Хр.Г.Данов“ си дадоха кураж с песен, докато се подреждаха в двора, надяваха се да няма задачи от движение

Седмокласниците, които днес се явяват на НВО по математика, работят по Вариант 1. Той бе изтеглен тази сутрин в МОН.

Изпитът започна в 9 часа и ще продължи 150 минути. В рамките на 2 часа и половина учениците трябва да се справят с 23 задачи. 18 от тях са със структуриран отговор с четири възможности. Те ще трябва да се справят и с 2 задачи с кратък свободен отговор. Последните 3 задачи са с разширен свободен отговор, на които учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на съответната математическа задача.

5852 седмокласници от Пловдив и областта трябва да се явят на второто национално външно оценяване.

Още преди 8 часа най-нетърпеливите ученици от СУ „Хр.Г. Данов“ пристигнаха в двора на училището. Ники и Ахмет разказаха, че здравата са решавали задачи и очакват да се справят добре, още повече, че имат амбицията да учат в Търговската гимназия. Една част от съучениците им се надяваха да няма задачи от движение, други пък се успокояваха, че все пак ще имат на разположение формулите, така че ще се справят. Ако не, играем тото и това е, казаха децата.

Момичетата си дадоха кураж с песен, когато дойде време да се наредят за влизане в изпитните зали. Директорът Гергана Аврамова ги мотивира, че са знаещи и можещи, а задачите ще бъдат лесни. Тя напомни, че имат право да напускат стаите чак след първите 60 минути от началото на изпита. Но само ако са сигурни, че са приключили работа. И ги посъветва да използват времето докрай.

Учениците бяха допуснати на изпита с маска и срещу документ за самоличност. Изискването към всеки бе да има прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи.

Заради противоепидемичните мерки в една зала работят не повече от 10 деца.

Максималният брой точки от теста е 100. Резултатите се очакват до 28 юни.