Дидактическата задача от втория модул на НВО бе върху пета глава от романа, в която кандидат-гимназистите пресъздаваха съдържанието от името на героя Досьо

„Задача с много неизвестни“ е творбата, която трябваше да преразкажат седмокласниците на днешния изпит по български език. Дидактическата задача от втория модул на националното външно оценяване бе върху пета глава от романа на Братя Мормареви – „Когато триъгълникът не е тъпоъгълен“. Кандидат-гимназистите трябваше да пресъздадат съдържанието от името на героя Досьо. През 1977 година по романа е сниман и детски филм.

Не знам дали съм спазила изискването за глаголното време отначало докрай. Ясно е, че трябва да бъде в минало, но не съм сигурна как съм се справила, сподели на излизане седмокласничка. Тя обаче беше доволна, че се е паднала теза върху „На прощаване“ и очаква да получи максимума точки на тази задача. Учениците трябваше да разсъждават върху цитата: “Но туй щат братя да видят/ и кога, майко, пораснат/ като брата си ще станат – силно да любят и мразят…”

По общото мнение на седмокласниците тестът е бил лесен и повечето излязоха ентусиазирани и с очакване за висок резултат.

В сряда 5616 ученици от Пловдив и областта предстои да се явят на външно оценяване по математика. Резултатите от двата изпита се очакват до 29 юни. Подаването на документи за участие в класирането за прием в гимназия започва от 3 юли.