Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов

Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в VII клас днес. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач. Авторът в момента е в града под тепетата за фестивала “Пловдив чете” и предавянето на романа “Опашката.

Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях.“

Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от поемата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.

Ето какво написа в профила си във фейсбек по повод изпитния вариант на теста за 10 клас преподавателят в Математическата гимназия Шинка Дичева: ” Тестът е изключително прецизен, адекватен и смислен. Да, различен е от вариантите, които се тиражираха в отделни тестови книжки, различен е от форматираното ни ежедневно мислене, но пък прецизно ще отсее учениците, които могат да разсъждават, които са далеч от шаблона, които имат поглед в/чрез словото. Тестът не е лесен, но разчита на четивна култура, интелект и художествено мислене. Крайно време е да се смени профилът на ученика. Надявам се, че все по-силно ще се провокира мисленето на учениците, а не буквоядството, защото именно от логика и разсъждение имаме нужда, лична позиция и адекватни реакции, провокирани от сферата на художественото”.

Проверява се кой и доколко осмисля идеите на одата “Левски”, доколко добре ученикът защитава теза, аргументира мнение…Да …лесно могат да се наизустят кое произведение кой жанр е, автор – направление…и пр. ненужна информация, но по-трудно е едно дете да бъде провокирано да мисли и да отстоява позиция..

Тази година максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Днес на изпитите по български език и литература се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници.