В националната класация по български са на втора позиция, по математика заемат пето място в страната

Седмокласниците на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ влязоха в топ 5 по резултати от националното външно оценяване. По български език те заемат второ място в страната с 90.11 точки, изпреварвани от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна. По математика са постигнали резултат 92.26 точки и това ги нарежда на пета позиция след МГ „Петър Берон“ – Варна, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, ПМГ и СМГ. Припомняме, че математическите гимназии обучават ученици в пети, шести и седми клас, приети със сериозен изпит по математика след четвърти клас.

Средните резултатите по математика за училищата в страната са с 3 точки по-високи в сравнение с миналата година, а по български – по-ниски с 2 точки. Това обяви на брифинг директорът на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ Евгения Костадинова. Средният резултат от НВО по български е 51.06 точки, а по математика – 36.33. Максималният брой точки по предмет е 100.

Близо три пъти е нараснал броят на седмокласниците с максимален брой точки по математика, а значително по-малко са тези, които имат 0 точки на въпросите с отворен отговор, показват данните на МОН.

Броят на седмокласниците със 100 точки по български е едва 8, като миналата година те са били 16. По математика пълните отличници са 349, което е значително повече от миналата година – 141. Учениците със 100 точки по двата предмета са трима.

По региони не се наблюдава значително разместване в групата на най-високите и най-ниските резултати. Водеща област и по двата предмета е София-град. Традиционно сред първите по резултати по БЕЛ са учениците от област Смолян, следвани от областите Варна, Габрово и Русе. По математика на второ място са учениците от област Варна, следвани от Смолян, Бургас и Пловдив. Училищата с високи постижения в предходната година са напред в класацията и през тази.

“Тревожни ниски остават резултататите по математика. Учениците, които са били с по-слаби оценки от предходни години, са ги понижили още. Повишение има при училищата със средни и високи резултати от миналите кампании”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Предстои да се направи ефективна диагностика на училищно равнище за индивидуалните пропуски. На входа на 8 клас училищата, в които са постъпили сегашните седмокласници следва да наваксат материала, пропуснат при онлайн обучението и да обърнат внимание в кои области са най-големите пропуски, каза Евгения Костадинова. догодина ще се увеличи делът на въпросите, свързани с житейски ситуации.

1 КОМЕНТАР

  1. Не е коректно да се сравняват резултатите на училища, които подбират ученици от 4-ти клас с изпит с такива, при които няма никакъв подбор.

Коментарите са затворени.