13-годишният Огнян Костов от ОУ „Димитър Талев“ подреди мравеферма в зала „Безгръбначни“

Животът в мравуняка, подобно на този в кошера, е строго организиран, всеки си има определена роля. Мравките са много социални и фактът, че са трудолюбиви, не е мит, обяснява вещо седмокласникът Огнян Костов.

За разлика от много свои връстници, които се грижат за кучата, котки, хамстери, декоратини зайци или пойни птички, той отглежда мравки. Познанията му по темата са успели да впечатлят дори учените и експертите от Проридонаучния музей в Пловдив.

Съвсем случайно в социалната мрежа Тик Ток музейните работници се натъкват на клип, от който разбират за интереса на 13-годишния ученик от ОУ „Димитър Талев“. И, разбира се, веднага го канят в музея, тъй като отдавна имали намерение да подредят мравеферма. Оказва се, че Оги е редовен посетител, тъй като от малък не пропускал да разглежда новите експозиции.

От днес посетителите на музея ще могат да наблюдават организацията в мравуняка на интересен вид мравки от Южна Европа и Северна Африка. Видът мравка-жътвар (Messor barbarus) е известен с големите поражения, които нанася на обработваемите земи в Испания. В музея мравките ще имат свой дом в зала „Безгръбначни“, изграден в пространството под кошера с живи пчели.

Директорът Огнян Тодоров не крие, че новата придобивка е факт, благодарение на младшия стажант Огнян Костов, който имал впечатляващи познания и с лекота боравел с латинските наименования на отделните видове. Мравчената колония ще се поддържа основно от него.

Пред „Уча в Пловдив“ Оги разказа, че започнал да колекционира мравки преди половин година. Хващал ги само от различни краища на града през т.нар. сватбен полет, който започнал през май и продължил до края на лятото.

Оги обяснява, че съществуват над 20 000 мравки, но той отглежда у дома ladius niger, camponotus ligniperdus. Държи ги в епруветки и ги храни един-два пъти седмично с брашнян червей за протеини и медена вода за повече енергия. Епруветките се съхранявали на тъмно, при стайна температура. Членува във фейсбук групата Мравки.бг, където обогатява знанията си и обменя опит със запалени като неговото хоби.

Огнян е част от група деца със засилен интерес в сферата на природните науки, които редовно посещават музея и взимат участие в работата на уредниците на различните отдели, за да трупат нови знания и опит. Програмата е озаглавена „Младши стажант“ и е отворена за деца от различни възрастови групи.

Амбицията на Оги, на когото през май предстои да кандидатства в гимназия, е да попадне в профилирана паралелка по природни науки.