„Аз съм Алеко Константинов. Роден съм в Свищов, обичам българската земя и народ. Носител съм на светлината и знанието и съм винаги готов да се присмея на всеки животен абсурд с надеждата да покажа пътя към по-добро утре“.

Така представи себе си, но като писателя и общественик, автор на литературния герой Бай Ганьо, станал нарицателно, седмокласникът Божидар Симитчиев. Облечен като ненадминатия автор на фейлетони, той се яви в двора на ОУ „Алеко Константинов“, за да отправи обръщение към ученици, учители и гости по време на патронния празник на училището.

„Надявам се чрез моите писания да съм ви научил на критично мислене, да се смеете на недостатъците ни, да мечтаете и да действате. Да цените свободата, образованието и културата, които са основите на едно проспериращо общество“, каза Алеко, след което започна своята „изповед“ пред небезизвестния професор Шишманов, в чиято роля влезе Стоян от 6.а клас. За да признае, че най-почтената добродетел е любовта, а скъперничеството е порокът, който най-много мрази. Алеко не скри, че най-голямата му надежда е да бъде оценен по достойнство (кога да е) и сподели девиза си: „Свобода, честност и любов“.

След бурните аплодисменти за отличното превъплъщение на Божидар и Стоян, водещите на празника обобщиха, че Алеко ни е оставил богато наследство от идеи и визии, които и до днес вдъхновяват и учат, че той е пример за това как един човек може да промени света около себе си с мощта на думите и отношението към различните култури.

Така те направиха преход към втората част от празника, който бе посветен на културното многообразие, тъй като в училището учат ученици от различни националности и етноси. На сцената се изявиха индийки в традиционни облекла, изпълнители на български фолклорни танци, представени бяха Гърция и Израел с популярни песни, съчинения на руски разказаха за любимото училище.

Петокласници посетиха днес лобното място на Алеко Константинов в с. Радилово и отдадоха почит на патрона на училището, поднасяйки цветя и венци.

А директорът Марияна Найденова пожела на всички да се гордеят, че са алековци.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.