С гостуващи изложби, издания от музейната библиотека и открити уроци отбелязват 85 години от смъртта на автора

40 постера на Регионалния исторически музей в Добрич са експонирани във фоайето на Хуманитарната гимназия, която отбелязва 85 години от смъртта на Йовков. Двете изложби „Живот в словото“ и „Пътуване из света на Йордан Йовков“, за които е използван богатият музеен фонд на Дома паметник на автора в Добрич, гостуват в пловдивското училище. Те проследяват знакови моменти от живота и творчеството му  неговата смърт, случила се именно в Пловдив и отзвука от нея; знаците на паметта; Йовков в театъра, операта и изкуството, Йовков като поет  и много други интересни факти, свързани с големия български хуманист. Хуманитарна гимназия е спирка от националната обиколка на изложбите.

„Цялата училищна общност имаше възможност да се потопи и преоткрие света на Йовков. От музейната библиотека на училището извадихме първи издания и публикации, цитирани в изложбите, направихме и презентация, посветена на автора“, обяснява библиотекарят Дона Иванова.

На специално организирани открити уроци в Актовата зала на гимназията учениците прочели любими цитати и текстове, възкресявайки чудаците, страдалците, грешниците и мъдреците на Йовков. Чрез посланията на Сали Яшар и Индже, на Шибил и Вълкадин, на Другоселеца и Серафим, на Люцкан и Албена, зрелостниците припомнили посланията за красота, добро и любов на Йовковите и неговите герои.