Къща „Стамболян“ в Стария град оживя с творенията на децата от клубовете по приложни и изящни изкуства от ОУ „Душо Хаджидеков“

Седемте джуджета от филц, стиропор и прежда спечелиха симпатиите на публиката, дошла да види пролетната изложба на талантите от ОУ „Душо Хаджидеков“ в Стария град. Къща „Стамболян“ оживя с творенията на децата от Драма клуб и от клубовете по приложни и изящни изкуства, които представиха най-добрите си рисунки и кукли. За доброто настроение на публиката се погрижиха мажоретките на училището, след което преподавателят по изобразително изкуство Цвета Марова покани родители и гости да разгледат експозицията, събрала цветни натюрморти, пролетни пейзажи и рисунки от общинския кръг на националното състезание „Лаборатория за изкуство“ с тема „Математика“.

„Приятно съм изненадана от въображението на децата, от проявения вкус и усет към красивото, от творческия поглед към на пръв поглед традиционни теми. Много са искрени“, анализира изложбата на учениците от 4 до 7 клас Марова.

Основни герои в рисунките на четвъртокласниците са римските и арабските цифри, поставени в различни ситуации. Децата имали за задача да работят на тема „Градове“, но подчинена на математиката, затова намерили място на цифрите по мостове и сгради. Петокласниците претворили пеперудите, използвайки геометрични фигури, а учениците от шестите и седмите класове рисували градски пейзаж и нефигурална композиция с кръгове, квадрати, триъгълници и правоъгълници.

С куклите за своите спектакли се представиха момчетата и момичетата от Драма клуб. А това са 7-те джуджета, които са така направени, че могат да се трансформират в различни герои. Видно място в тяхната част от изложбата заемат и шапките от популярната американска поредица „Улица Сезам“. Децата използвали за основа бейзболни шапки, върху които декорирали прежда, пера, сложили очи и мустаци, за да ги превърнат в Бисквитеното чудовище, Елмо, Гровър и Оскар Мърморкото.

Зам.-директорът на училището Таня Дачева връчи на всички грамоти за участие.