Българоведът Димитър Димитров открива изложба, плод на 32-годишен труд в Музейния център за съвременна история

gallery_41971

„Светът за българския войн” е мотото на изложбата на българоведа Димитър Димитров, която ще бъде открита на 17 ноември в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев”. Експозицията е реализирана по повод Деня на независимостта и 100-годишнината от освобождението на Добруджа. Тя е създадена от  автора на книгите „Светът за българския войн” и първи кореспондент на Би Би Си в България след 10 ноември 1989 година.

Експозицията, плод на 32-годишния му труд, събира снимки, материали и отзиви от различни западни медии, описващи подвига на българските войници по време на битката за освобождение на Добруджанския край, Балканските войни и Българо-сръбската война, както и обявяването на Съединението и Независимостта.

Чуждестранната преса отделя специално внимание на факта, че при обявяването на Независимостта нашите сънародници, заминали на гурбет в странство, масово започват да се завръщат в родината си, за да защитят патриотичния акт.

Авторът заявява, че докато се е ровил в пожълтелите страници на чуждестранната преса от онези времена, е останал изумен, че през 80-те години на XIX век България заема централно място в новините на много авторитетни западни печатни издания, а за великия български войник се говори с възхита и преклонение.