Световноизвестният кларинетист Андрю Маринър идва за майсторски клас с наши ученици и студенти, обявиха организаторите от Пловдивски филхармоничен оркестър ЕООД. Той е дългогодишен водач на кларинетите в Лондонския симфоничен оркестър, преподавател в Гилдхол Скул и Кралската академия по музика.

Майсторският клас ще се проведе от 5 до 8 април в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Асистенти на Андрю Маринър ще бъдат преподавателят по кларинет в академията гл. ас. д-р Едуард Сарафян, и Боян Иванов – български кларинетист, реализиран във Великобритания.

Курсът е безплатен и е предназначен за студенти и ученици от музикалните академии и училища в България, като ще бъде отворен за кандидатстване и на международни участници. За присъствените уроци е осигурен корепетитор.

На 7 април от 18 ч. е предвидена среща на Андрю Маринър със студенти, преподаватели, журналисти и почитатели на класическата музика, а на 8 април е предвиден заключителен концерт на Пловдивския филхармоничен оркестър с диригент Григор Паликаров, в който селектирани от Андрю Маринър най-добре представили се студенти ще участват като солисти, наравно с него.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“.